25.100 klanten beoordelen onze winkels met een 9.1

Al meer dan 50 jaar dé elektronicaspecialist

100 winkels door heel Nederland

Achteraf betalen via Klarna

Winkelzoeker

LED vs QLED

Alle verschillen uitgelegd

Welke typen televisie zijn er?

LED TV

LED TV is de nieuwste versie van de LCD TV. LCD staat voor 'Liquid-crystal display' (vloeibaarkristalscherm). LED staat voor 'Light-emitting diode' (lichtuitstralende diode) en heeft betrekking op de achtergrondverlichting. Voor de LED's werden hiervoor lichtbalken gebruikt (CCFL's). Achtergrondverlichting met LED's heeft als voordelen dat het energiezuiniger en compacter is, waardoor de TV dunner gebouwd kon worden. 

Er zijn twee manieren waarop LED-verlichting in een TV kan werken:

  • Edge-lit. Bij edge-lit bevinden de LED's zich aan de randen van het scherm en wordt door middel van spiegels het licht over het scherm verdeeld.
  • Full-array zitten de LED's in een raster over de hele achterkant van het scherm. Hierdoor kan preciezer bepaald worden welke delen van het scherm licht en welke donker moeten zijn. Bijvoorbeeld bij een donkere scène voor met alleen de maan erin. Uiteraard moet alleen de maan verlicht worden. Met full-array kan preciezer alleen dát deel worden verlicht. 

QLED

Na LCD en LED TV introduceerde Samsung in 2017 een nieuwe techniek: QLED TV. QLED staat voor Quantum Dot Light Emitting Diode en is Samsungs tegenhanger van OLED. Het beeldscherm is voorzien van een laag nanokristallen, die dankzij de invloed van licht opkleuren, met een veel hoger kleurbereik tot gevolg. Daarnaast hebben QLED TV's een hoge helderheid, waardoor het beeld ook goed blijft bij veel omgevingslicht, bijvoorbeeld wanneer je veel invallend licht hebt.

QLED en LED vergeleken

Het is lastig om QLED en LED zomaar te vergelijken. Dit komt doordat er zo veel LED TV's zijn, en die variëren van basis tot aan top-TV's. Een QLED TV varieert van een middenklasse televisie tot aan top-TV. Hoewel QLED een doorontwikkeling van de LED TV is, zijn er ook LED TV's in het hogere segment met prachtig beeld.

Wat is MiniLED?

MiniLED is een verbeterde versie van de LED-techniek van de afgelopen jaren. Het verschil zit hem hierbij in de achtergrondverlichting achter het scherm, die de verlichting van de pixels regelt en zo het licht en donker op het scherm. Bij MiniLED bestaat de verlichting uit duizenden kleine LED's (de miniLED's). Dit zijn er veel meer dan vroegen en bovendien zijn de LED's precies te regelen. Hierdoor is een betere weergave van lichte en donkere delen van het scherm mogelijk.

Wat is NanoCell?

NanoCell is een techniek van LG en werkt met een laag nanodeeltjes over het scherm. Deze verwijderen onzuivere kleuren en verbeteren de kleurweergave, zodat je zuiverdere en meer nauwkeurige kleuren op je scherm krijgt.

Wat is QNED?

QNED van LG combineert NanoCell met quantum dot-technologie. Dit levert een hogere helderheid op en nog kleurrijker beeld. Vanaf de QNED86-serie zijn de TV's ook voorzien van MiniLED-technologie.