12.207 klanten beoordelen onze winkels met een 9.1

Gratis ophalen bij één van onze 100 winkels

14 dagen bedenktijd op alle online aankopen

Achteraf betalen via Afterpay


LED vs QLED

Alle verschillen uitgelegd

Welke typen televisie zijn er?

LED TV

LED TV is de nieuwste versie van de LCD TV. LCD staat voor 'Liquid-crystal display' (vloeibaarkristalscherm). LED staat voor 'Light-emitting diode' (lichtuitstralende diode) en heeft betrekking op de achtergrondverlichting. Voor de LED's werden hiervoor lichtbalken gebruikt (CCFL's). Achtergrondverlichting met LED's heeft als voordelen dat het energiezuiniger en compacter is, waardoor de TV dunner gebouwd kon worden. 

Er zijn twee manieren waarop LED-verlichting in een TV kan werken:

  • Edge-lit. Bij edge-lit bevinden de LED's zich aan de randen van het scherm en wordt door middel van spiegels het licht over het scherm verdeeld.
  • Full-array zitten de LED's in een raster over de hele achterkant van het scherm. Hierdoor kan preciezer bepaald worden welke delen van het scherm licht en welke donker moeten zijn. Bijvoorbeeld bij een donkere scène voor met alleen de maan erin. Uiteraard moet alleen de maan verlicht worden. Met full-array kan preciezer alleen dát deel worden verlicht. 

QLED

Na LCD en LED TV introduceerde Samsung in 2017 een nieuwe revolutie in TV land: QLED TV. QLED staat voor Quantum Dot Light Emitting Diode. Quantum dot staat voor het helderste en scherpste beeld dat u kunt krijgen. Het beeldscherm is voorzien van een laag nanokristallen, die dankzij de invloed van licht opkleuren, met een veel hoger kleurbereik tot gevolg. In 2018 gaat Samsung weer een stapje verder met allerlei nieuwe technologiën in de nieuwe QLED TV's. Daarnaast moet de TV onderdeel gaan worden van het slimme interieur, waarbij alle apparaten met elkaar verbonden zijn. Kijk hieronder de video over Samsungs ontwerpfilosofie en lees daaronder verder over de nieuwste QLED TV's.

QLED en LED vergeleken

De vergelijking tussen Qled en Led is niet helemaal eerlijk. De techniek achter Qled is een verdere doorontwikkeling van LED. Hierdoor is QLED in de meeste gevallen dan ook de beste keuze. Betekent dit dat een LED TV totaal niet interessant is? Zeker niet. Qled tv's zijn meestal iets duurder in de aanschaf. Zoek je naar een betaalbare TV met goede kwaliteit, dan is een LED TV nog steeds een goede keuze. Stel je hogere eisen aan je TV, dan is Qled een betere keuze. Tenslotte zijn QLED tv's verkrijgbaar vanaf 55". Wil je dus een kleinere tv, dan kom je automatisch uit bij LED.

  Qled LED
Beste zwartwaarden -
Hoogste contrast -
Beste kleurweergave -
Hoogste helderheid -
Grootste kijkhoek -
Zo min mogelijk reflectie -
Laag risico op inbranden -
Lagere aanschafprijs -
Beeldformaat kleiner dan 55" -