De juiste wasmachine

EP: helpt u graag bij het kiezen van de juiste wasmachine.

Stap 1: Het vulgewicht

De juiste keuze van het vulgewicht (ook wel: trommelinhoud) is erg belangrijk. De keuze wordt vaak op basis van de gezinssamenstelling gemaakt of hoe vaak u per week wast. Het vulgewicht geeft aan hoeveel kilogram wasgoed u in de wasmachine kunt plaatsen. Een grotere trommelinhoud biedt u voordelen die uw wasbeurt een stuk gemakkelijker kunnen maken. Hoe groter de trommelinhoud van een wasmachine, hoe droger deze uit de trommel komt. Door de grotere inhoud heeft uw kleding meer ruimte om te bewegen en wordt deze schoner en droger gewassen. Ook achtergebleven vuil wordt zo beter weggespoeld en bovendien komt uw wasgoed zo minder gekreukt uit de trommel.

Stap 2: Het toerental

Een wasmachine kan een toerental hebben variërend van 1200 toeren tot 1800 toeren. Hoe hoger het toerental, hoe droger de was uit de wasmachine komt. Daarom is het van belang om te weten of u de was ophangt aan de lijn om te drogen of dat u hiervoor een droger gebruikt. Hangt u uw wasgoed op aan de lijn, dan adviseren wij een wasmachine met een hoger toerental. Het toerental geeft aan wat de centrifugesnelheid is van een wasmachine en bepaalt het droogresultaat na afloop van het wasprogramma. Hoe hoger het toerental, hoe droger de was wordt en hoe korter deze aan de waslijn hoeft te hangen of in de droger geplaatst hoeft te worden.

Als u naast de wasmachine gebruik maakt van een droger, dan is het raadzaam om te kiezen voor een wasmachine met een centrifugesnelheid van tenminste 1400 toeren per minuut (tpm). Hoe droger uw wasgoed uit de wasmachine komt, hoe korter uw droger hoeft te draaien. Dit bespaart energiekosten en is voordelig voor uw portemonnee. Ook als u uw wasgoed binnen aan de waslijn droogt kunt u beter kiezen voor een wasmachine vanaf 1400 toeren. Wasgoed droogt binnen namelijk minder snel dan wanneer u deze buiten aan de waslijn laat drogen.

Wanneer u verschillende soorten stoffen wilt kunnen wassen in de wasmachine, dan dient u te kijken of deze geschikt is voor het wassen van delicate stoffen. U ziet dit in de specificaties onder 'behoedzaam voor delicate kleding'. Bij deze wasmachines kunt u handmatig de centrifugesnelheid aanpassen zodat de vezels van delicate stoffen gespaard worden. Sommige wasmachines passen de centrifugesnelheid automatisch aan bij het kiezen van een speciaal programma voor delicate kleding.

Stap 3: Energiezuinig wassen

Het is voor het milieu en uw portemonnee altijd aan te raden om te kiezen voor een energiezuinige wasmachine. Maar welke energieklasse is nou zuinig en past bij u? Het energieverbruik verschilt per wasmachine. Op het energielabel staat het verbruik van de machine vermeldt, waarbij A+++ (-50%) het zuinigst is. Zuinige wasmachines zijn vaak duurder in aanschaf, maar door het lagere energieverbruik verdient dit verschil zich ook weer terug. Bovendien is een zuinige wasmachine beter voor het milieu.

De meeste wasmachines kennen tegenwoordig energieklasse A+++. Door de vermelding van het aantal plussen achter de A, wordt aangegeven hoeveel zuiniger de wasmachine is ten opzichte van de standaardnorm voor energieklasse A. Zo is een wasmachine met energieklasse A+ 10% zuiniger dan energieklasse A. Een wasmachine met A++ is 20% zuiniger dan energieklasse A. Hoe vaker u de wasmachine gebruikt, hoe rendabeler het is om te kiezen voor energiezuiniger wasmachine. De aller zuinigste wasmachines hebben na de classificatie A+++ nog een percentage staan, zoals bijvoorbeeld -40%, waarmee de verschillen binnen de energieklasse A+++ worden aangeduid.

Stap 4: De keuze van een voorlader, bovenlader of was-droogcombinatie

Bij de keuze van de juiste wasmachine is het belangrijk om alvorens al duidelijk te hebben of u voorkeur heeft aan een voorlader, bovenlader of was-droogcombinatie. Vaak betreft de keuze van een wasmachine voorlader of bovenlader een praktische keuze. Een voorlader kunt u in de badkamer of het washok plaatsen, maar ook in uw keukenblok. Bij een voorlader kunt u uw wasgoed aan de voorzijde van de wasmachine in- en uitladen. Een bijkomend voordeel van een voorlader is het kunnen plaatsen van een droger bovenop de wasmachine, hiermee maakt u op een eenvoudige manier gebruik van uw ruimte. Een bovenlader is ideaal geschikt voor plaatsen waar u weinig ruimte heeft. Een bovenlader is maar 40 cm breed en is daarmee de ideale oplossing voor een kleine ruimte. Bij een bovenlader kunt u uw wasgoed aan de bovenzijde van de wasmachine in- en uitladen.

Was-droogcombinaties

Het is ook mogelijk om te kiezen voor een was-droogcombinatie. Dit is een wasmachine en een droger gecombineerd in één apparaat. Het grote voordeel hiervan is ruimtebesparing. Heeft u dus geen plek voor zowel een wasmachine als een droger, dan is de was-droogcombinatie een juiste keuze. Houd er echter wel rekening mee dat niet de totale inhoud van de trommel direct kan worden gedroogd. De capaciteit benodigd om wasgoed te drogen, is namelijk groter dan bij alleen wassen omdat kledingstukken uitzetten na ontdaan te zijn van vocht. Ga hierbij uit van ongeveer de helft van het wasgoed dat goed gedroogd kan worden.

Stap 5: Wasresultaat en droogresultaat

Naast de energieklasse van een wasmachine, wordt ook altijd het was- en droogresultaat aangegeven. Dit wordt ook wel de energie-efficiëntieklasse genoemd. De meest moderne wasmachines hebben wasresultaat A. Hoe beter het wasresultaat, hoe schoner en efficiënter het wasgoed uit de trommel komt.

Het droogresultaat geeft aan hoe droog het wasgoed uit de wasmachine komt. Hoe droger het wasgoed, hoe minder lang u uw droger hoeft te laten draaien. Dit scheelt aanzienlijk op uw energiekosten. Het droogresultaat wordt grotendeels bepaald door de centrifugesnelheid van de wasmachine. Maakt u gebruik van een droger, dan adviseren wij u om te kiezen voor een wasmachine van 1400 toeren en tenminste droogresultaat B.

Wasresultaat

Stap 6: De keuze van de juiste wasprogramma’s en opties

Het belangrijkste aan een wasmachine is natuurlijk dat hij goed wast en vriendelijk is voor uw kleding. Naast de standaardprogramma’s is er tegenwoordig een uitgebreide keuze aan automaten met speciale wasprogramma’s, passend bij uw levensstijl.

Verschillende wasprogramma's

Als u veel sport is een wasmachine met een programma voor sportkleding bijvoorbeeld iets voor u. Heeft u kleine kinderen? Speciale babycare programma’s zorgen voor een extra hygiënische reiniging. Voor delicate kleding kiest u een wasmachine voorzien van een hand- en wolwasprogramma. Heeft u veel stomerijkleding? Een wasmachine met een stoomprogramma bespaart u veel stomerijkosten, omdat de kleding eenvoudig opgefrist kan worden in de wasmachine. Hierdoor hoeft de kleding minder vaak naar de stomerij. Ook vieze geurtjes worden snel verwijderd met een stoomprogramma. Wast u vaak 's nachts? Kies dan voor een wasmachine met een nachtprogramma. Deze maakt minder geluid, waardoor u heerlijk kunt blijven slapen.

Tips bij uw aankoop van een wasmachine

 1. Startuitstel of eindtijduitstel functie: Indien u veel van huis bent is de optie ‘startuitstel’ erg handig. Hiermee stelt u de wasmachine in op een tijd waarop u wilt dat de wasmachine begint met draaien. Wanneer u dan thuiskomt, is de was gedaan en kunt u deze direct ophangen. Deze optie is ook handig als u de was ’s nachts wilt laten draaien. Een variant op de startuitstel functie is de eindtijduitstel functie. Hiermee kunt u exact instellen op welk moment de wasbeurt klaar moet zijn.

 2. Antibacteriële materialen: Altijd wassen op een lage temperatuur is beter voor het milieu maar niet altijd even goed voor uw kleding. Bacteriën kunnen achterblijven die vlekken kunnen geven. Tegenwoordig zijn er machines die voorzien zijn van antibacteriële materialen, zoals een zelfreinigende wasmiddellade. Hiermee wordt voorkomen dat er restjes wasmiddel achterblijven en uw tere wolwas niet gewassen wordt met een restje wasmiddel voor de witte was.

 3. Trommels voor behoedzaam wassen: De huidige generatie wastrommels is anders dan in het verleden. Behoedzaam voor wasgoed staat bij de ontwikkeling hoog in het vaandel. Diverse merken voorzien de wasmachine van een trommel die ook veilig is voor delicate was. Een andere trend is dat de trommels ook steeds stiller worden. Hierdoor heeft u minder geluidsoverlast van uw wasmachine.

 4. Dosering van het wasmiddel: Hoeveel wasmiddel heeft u nodig? Is de was wel echt vuil? Het antwoord op deze vragen is niet zomaar te geven. Want hoe bepaalt u hoeveel wasmiddel u nodig heeft en hoe veel u nodig heeft om al het vuil te verwijderen? Veel mensen gebruiken voor de zekerheid maar iets te veel wasmiddel. Zo is het gegarandeerd schoon. Dit kost een hoop extra geld, want wasmiddel is niet goedkoop en de wasmachine verbruikt meer water om al dat overtollige wasmiddel weer uit het wasgoed te spoelen. De oplossing is een wasmachine met een doseersysteem. In een reservoir kunt u wasmiddel en wasverzachter toevoegen voor een aantal wasbeurten. De wasmachine meet de vervuilingsgraad en de belading en stemt hier vervolgens het verbruik op af. Met als resultaat een stralend schone was en een optimaal waterverbruik.

Tips bij het gebruik van een wasmachine

Een wasmachine kopen is een behoorlijke uitgave. U wilt dan natuurlijk ook dat u er wat jaren mee vooruit kunt. De levensverwachting van een wasmachine hangt deels af van de kwaliteit van de machine zelf, en deels van hoe u ermee omgaat. De volgende zaken zijn in ieder geval goed voor uw wasmachine:

 1. Stop de trommel niet te vol
 2. Was beugelbh’s in een waszakje
 3. Maak het wasmiddellaatje met regelmaat goed schoon
 4. Controleer de rubberen ring rond de deur op beschadigingen
 5. Reinig het pluizenfilter en controleer de afvoerfilter op achtergebleven voorwerpen
 6. Spoel zo af en toe de toevoerslang helemaal door
 7. Laat de wasmachine eens per maand, zonder was, draaien op 90 graden. De zeepresten worden hierdoor verwijderd en schimmelvorming wordt voorkomen.