25.887 klanten beoordelen onze winkels met een 9.1

Al meer dan 50 jaar dé elektronicaspecialist

100 winkels door heel Nederland

Achteraf betalen via Klarna

Winkelzoeker

Alle TV specificaties uitgelegd

EP: helpt

Betekenis van alle TV specificaties

Op deze adviespagina’s leggen we uit welke factoren belangrijk zijn bij het kiezen van je nieuwe TV. Hieronder leggen we alvast enkele veelvoorkomende termen kort uit.

Pixel
Een pixel (afkorting van ‘picture element’) is het ‘bouwblokje’ waaruit het beeld bestaat. Het beeldscherm van een TV bestaat uit vele miljoenen pixels die samen het beeld vormen.

Resolutie
Het aantal pixels horizontaal en verticaal. Een 4K TV heeft bijvoorbeeld 3840 pixels horizontaal en 2160 verticaal, wat wordt weergegeven als 3840x2160. Over het algemeen geldt: hoe hoger de resolutie, hoe scherper het beeld. 

> Meer informatie over pixels en HD

Schermgrootte
De schermgrootte wordt altijd weergegeven in inches en betreft de afstand van de ene hoek van de TV naar de diagonaal tegenoverliggende (de diagonaal). Een inch is 2,54 centimeter. Een TV van 55 inch heeft dus een diagonaal van 140cm.

Kijkafstand
De kijkafstand is de afstand van de kijker tot de TV. De kijkafstand is een belangrijke factor bij het bepalen van de schermgrootte van je nieuwe TV.

> Bepaal de ideale kijkafstand voor jouw tv

LED TV
Een LED TV (light-emitting diode) maakt gebruik van LED’s, waardoor een TV dunner gebouwd kan worden dan voorheen.

> Verschil tussen LED en QLED

QLED
QLED (quantum dot light-emitting diode) is een beeldtechniek van Samsung, waarbij er een speciale laag over het scherm ligt, waardoor het beeld helderder is en er meer kleuren weergegeven kunnen worden.

OLED
OLED (organic light-emitting diode) is een beeldtechniek waarbij pixels zelfverlichtend zijn en geen achtergrondverlichting nodig hebben, zoals bij andere TV’s

QD-OLED
QD-OLED (Quantum Dot OLED) combineert het beste van TV's met quantum dot (hoge helderheid, groot kleurvolume) met het beste van OLED (vrijwel perfecte zwartweergave en prachtig contrast). QD-OLED TV's zijn de Samsung S95B- en de Sony A95K-serie.

> Verschil tussen OLED en QLED

MiniLED
MiniLED is een verbeterde versie van de LED-techniek. Het verschil zit hem hierbij in de achtergrondverlichting achter het scherm, die de verlichting van de pixels regelt en zo het licht en donker op het scherm. Bij MiniLED bestaat de verlichting uit duizenden kleine LED's (de miniLED's). Dit zijn er veel meer dan vroegen en bovendien zijn de LED's precies te regelen. Hierdoor is een betere weergave van lichte en donkere delen van het scherm mogelijk. Voorbeelden van TV's met MiniLED-technologie zijn Samsung Neo QLED TV's, LG QNED TV's (vanaf de QNED86-serie) en de Sony X95K- en Z9K-series.

NanoCell
NanoCell is een techniek van LG en werkt met een laag nanodeeltjes over het scherm. Deze verwijderen onzuivere kleuren en verbeteren de kleurweergave, zodat je zuiverdere en meer nauwkeurige kleuren op je scherm krijgt.

QNED
QNED van LG combineert NanoCell met quantum dot-technologie. Dit levert een hogere helderheid op en nog kleurrijker beeld. Vanaf de hogere series zijn QNED TV's ook voorzien van MiniLED-technologie.

HDR
High Dynamic Range. HDR is een techniek waardoor zowel de lichte als de donkere delen van het beeld goed kunnen worden weergegeven.

> Leer meer over HDR

Smart TV
Een Smart TV kan het internet verbonden worden en hierop kunnen apps worden geïnstalleerd, zoals YouTube en Netflix.

> Alles over Smart TV

Ambilight
Een techniek van Philips, waarbij door middel van LED's aan de zij-en achterkant van de TV de kleuren van het beeld op de muur achter de TV worden geprojecteerd.

Ambient Mode
Een techniek van Samsung voor QLED TV's, waarbij je foto's, kunst of nieuws op het scherm kunt laten zien als je geen TV aan het kijken bent.