19.796 klanten beoordelen onze winkels met een 9.1

Al meer dan 50 jaar dé elektronicaspecialist

100 winkels door heel Nederland

Achteraf betalen via Klarna


Alle TV specificaties uitgelegd

EP: helpt

Betekenis van alle TV specificaties

Op deze adviespagina’s leggen we uit welke factoren belangrijk zijn bij het kiezen van je nieuwe TV. Hieronder leggen we alvast enkele veelvoorkomende termen kort uit.

Pixel
Een pixel (afkorting van ‘picture element’) is het ‘bouwblokje’ waaruit het beeld bestaat. Het beeldscherm van een TV bestaat uit vele miljoenen pixels die samen het beeld vormen.

Resolutie
Het aantal pixels horizontaal en verticaal. Een 4K TV heeft bijvoorbeeld 3840 pixels horizontaal en 2160 verticaal, wat wordt weergegeven als 3840x2160. Over het algemeen geldt: hoe hoger de resolutie, hoe scherper het beeld. 

> Meer informatie over pixels en HD

Schermgrootte
De schermgrootte wordt altijd weergegeven in inches en betreft de afstand van de ene hoek van de TV naar de diagonaal tegenoverliggende (de diagonaal). Een inch is 2,54 centimeter. Een TV van 55 inch heeft dus een diagonaal van 140cm.

Kijkafstand
De kijkafstand is de afstand van de kijker tot de TV. De kijkafstand is een belangrijke factor bij het bepalen van de schermgrootte van je nieuwe TV.

> Bepaal de ideale kijkafstand voor jouw tv

LED TV
Een LED TV (light-emitting diode) maakt gebruik van LED’s, waardoor een TV dunner gebouwd kan worden dan voorheen.

> Verschil tussen LED en QLED

QLED
QLED (quantum dot light-emitting diode) is een beeldtechniek van Samsung, waarbij er een speciale laag over het scherm ligt, waardoor het beeld helderder is en er meer kleuren weergegeven kunnen worden.

OLED
OLED (organic light-emitting diode) is een beeldtechniek waarbij pixels zelfverlichtend zijn en geen achtergrondverlichting nodig hebben, zoals bij andere TV’s

> Verschil tussen OLED en QLED

HDR
High Dynamic Range. HDR is een techniek waardoor zowel de lichte als de donkere delen van het beeld goed kunnen worden weergegeven.

> Leer meer over HDR

Smart TV
Een Smart TV kan het internet verbonden worden en hierop kunnen apps worden geïnstalleerd, zoals YouTube en Netflix.

> Alles over Smart TV

Ambilight
Een techniek van Philips, waarbij door middel van LED's aan de zij-en achterkant van de TV de kleuren van het beeld op de muur achter de TV worden geprojecteerd.

Ambient Mode
Een techniek van Samsung voor QLED TV's, waarbij je foto's, kunst of nieuws op het scherm kunt laten zien als je geen TV aan het kijken bent.