22.635 klanten beoordelen onze winkels met een 9.1

Al meer dan 50 jaar dé elektronicaspecialist

100 winkels door heel Nederland

Achteraf betalen via Klarna


Advies over netwerken

Voor het maken van de beste keuze

Bij je internetabonnement krijg je van de provider doorgaans een modem/router waarmee je bedraad en draadloos kunt internetten. Voor veel mensen is dat voldoende, maar soms loop je tegen beperkingen. Je merkt bijvoorbeeld dat het signaal op sommige plekken niet sterk genoeg is. Hier zijn verschillende oplossingen voor. Aangezien deze oplossingen op het eerste gezicht nogal op elkaar kunnen lijken – het zijn meestal witte kastjes – leggen we hieronder de verschillen tussen de verschillende soorten netwerkapparatuur uit, met daarbij voor- en nadelen.

Wat is een router?

Een router vormt het hart van je netwerk en verdeelt (routeert) het internet dat van ‘buiten’ komt (van je provider) over de verbonden apparaten – bedraad en draadloos. De meeste routers zijn voorzien van vier gigabit ethernetpoorten voor snel bedraad internet en bieden draadloos internet via één of meerdere frequenties (2.4 GHz of 5 GHz)

‘Vroeger’ werden alle draadloze apparaten verbonden via de 2.4 GHz, die daardoor steeds ‘drukker’ werd. Omdat dit ten koste ging van de stabiliteit en de snelheid, is tegenwoordig ook de 5 GHz frequentie beschikbaar, die minder druk is en daarom in theorie sneller.

Een router die alleen werkt met 2.4 GHz is een single-band router. Een dual-band router maakt gebruik van twee banden, zowel de 2.4 GHz als de 5 GHz. Zo is er in principe sprake van twee netwerken in je huis.  Er zijn ook tri-band routers op de markt. Deze routers maken gebruik van 3 banden, namelijk één 2.4 GHz band en 2 5 GHz banden. Dit kan van pas komen als je veel apparaten via 5GHz hebt verbonden die veel bandbreedte nodig hebben, zoals het streamen van video of online gamen.

Om het signaal verder te verdelen of optimaliseren kun je op de router weer andere (hieronder genoemde) apparatuur aansluiten zoals access points of switches.

Wat is een access point?

Een access point sluit je aan op je router om een extra draadloos netwerk te creëren op plekken in het huis waar het signaal van de router tekortschiet. Een access point lijkt daarmee op een router, maar kan niet direct het signaal van buitenaf (van je provider) routeren. Een access point wordt dus altijd achter een modem of router geplaatst. Je sluit een access point aan met een ethernetkabel. Sommige access points zijn voorzien van ethernetpoorten, zodat je er bedrade apparaten op aan kunt sluiten.

Wat is een switch?

Een switch is een uitbreiding van je bedrade netwerk, voor als je router niet voldoende poorten heeft. Een switch is eigenlijk een bedrade variant van een access point. Voor meer controle over het verkeer zijn er ‘managed’ switches, waarbij je de poorten kunt beheren en zo per poort functies uit kunt schakelen.

Wat is multi-room wifi?

Met multi-room wifi zet je een draadloos netwerk op met dekking door het hele huis. Een multi-room systeem bestaat uit minimaal twee stations/satellieten, die je op verschillende plekken in huis plaatst. Hoewel dit nogal lijkt op een opstellen met access points is er een belangrijk verschil. De satellieten in een multi-room systeem communiceren met elkaar, waardoor je altijd het sterkte signaal hebt als je je door het huis beweegt. Omdat het signaal van de stations overlapt, is de verbinding naadloos en valt deze nooit weg. Bij een access point zou dat wel het geval zijn. Je hoeft bovendien geen kabels te laten lopen, omdat de stations draadloos communiceren.

We hebben verschillende multi-room systemen van TP-Link en Linksys. De systemen van deze merken werken niet met elkaar, maar zijn wel binnen het merk gemakkelijk uitbreidbaar. Als je bijvoorbeeld twee stations van Linksys hebt, kun je er gemakkelijk een station bij plaatsen.

Wat is mesh wifi?

Mesh wifi en multi-room wifi lijken op elkaar en de termen worden soms door elkaar heen gebruikt, maar het is niet hetzelfde. Een mesh-systeem is multi-room, maar een multi-room systeem is niet automatisch mesh. Een mesh-opstelling is nog wat stabieler dan multi-room, omdat ieder station verbinding maakt met minimaal twee andere stations. Een mesh-systeem bestaat daarom ook minimaal uit drie stations.

Wat is een powerline adapter?

Een powerline adapter is handig voor als je slecht draadloos bereik hebt op zolder of als je een PC bedraad wilt aansluiten, zonder dat er een netwerkaansluiting in de buurt ligt.

Met een powerline adapter leidt je het internet via de stopcontacten naar alle hoeken van het huis. De adapters gebruiken het bestaande stroomnet, zodat je geniet van een uitstekende internet verbinding in welke kamer of ruimte dan ook. Het trekken van lange internetkabels is hierdoor overbodig. In de meeste gevallen verlies je geen stopcontact, omdat er een stopcontactgeïntegreerd is in de adapters.

Er zijn powerline adapters die geschikt zijn voor draadloze en bedrade verbindingen, of allebei. Het installeren van powerline adapters is erg gemakkelijk. Je doet één adapter in het stopcontact en verbindt deze met je router. Daarna stop je de andere powerline adapter in het stopcontact en verbind je ze met elkaar met een druk op de knop. Let er op dat je minimaal twee adapters nodig hebt en dat de snelheid afhankelijk is van de afstand tussen de adapters en de kwaliteit van je stroomnetwerk.

Wat is een wifi repeater?

Een wifi repeater – ook wel ‘range extender’ genoemd – gebruik je om het bereik van je wifi-signaal te vergroten, zodat je bijvoorbeeld ook signaal hebt in de tuin of op zolder. Je steekt de repeater in het stopcontact op een plek waar je nog wel bereik hebt, zodat de repeater dit signaal kan versterken. Door het wifi-bereik van je telefoon te bekijken kun je gemakkelijk zo’n plek vinden. Let erop dat het vergrootte bereik ten koste gaat van de snelheid. Die is ongeveer gehalveerd.