25.744 klanten beoordelen onze winkels met een 9.1

Al meer dan 50 jaar dé elektronicaspecialist

100 winkels door heel Nederland

Achteraf betalen via Klarna

Winkelzoeker

Advies over e-readers

Voor het maken van de beste keuze


Een ereader (of ‘ereader’) is een apparaat dat uitsluitend is bedoeld om e-books (en enkele bestandsformaten zoals PDF) op te lezen. Met een ereader hoef je nooit meer een stapel boeken mee te slepen op vakantie. Onze ereaders hebben 8GB geheugen, waarop duizenden e-books passen. Door middel van een touchscreen kun je gemakkelijk scrollen en pagina’s omslaan, net zoals bij een tablet. Daarover gesproken…  

Wat is het verschil tussen een tablet en een ereader?

Bijna iedereen heeft een tablet en ook daarop kun je lezen. Ook is een tablet evengoed gemakkelijk mee te nemen. Waarom zou je dan een aparte ereader kopen?

De voornaamste reden is het scherm van een ereader. Het scherm van een ereader is gemaakt van e-ink (‘electronic ink’), wat rustig voor de ogen is en dit leest net als een boek – ook omdat het zwarte letters op een lichte achtergrond zijn. Dit komt doordat het beeld onveranderd blijft nadat het is opgebouwd en pas weer opnieuw wordt opgebouwd als je de pagina omslaat. Het LCD-scherm van een tablet wordt tientallen malen per seconde ververst, en hoewel dit niet direct door hebt is dit op den duur vermoeiend voor je ogen. Alle ereaders bij EP: zijn voorzien van achtergrondverlichting, zodat je ook in het donker kunt blijven lezen.

Omdat het scherm van een ereader nauwelijks ververst hoeft te worden is de batterijduur ook enorm lang. Zo kun je op vakantie vooral je eigen batterij opladen.

Als je onderweg of op vakantie veel wilt gaan lezen, raden wij aan dit op een ereader te doen omdat dit veel rustiger voor je ogen is. Wil je slechts af en toe een stukje lezen, dan volstaat een tablet ook wel.

Bekijk hier al onze ereaders en accessoires

Wat is het verschil tussen Kobo en Pocketbook?

Bij EP: verkopen we ereaders van Kobo en Pocketbook, waarbij Kobo het bekende merk is en Pocketbook een opkomende naam. In de basis doen de ereaders van deze merken hetzelfde, maar er zijn enkele verschillen.

  • Vanuit je Kobo koop je boeken bij de Kobo Store, vanuit je Pocketbook bij Bookland.
  • Bij Pocketbook is het geheugen uitbreidbaar. Mocht je niet genoeg hebben aan de 8GB intern geheugen, dan kun je het geheugen uitbreiden met een SD-kaartje.
  • Kobo ondersteunt de belangrijkste bestandsformaten, maar Pocketbook ondersteunt er nog wat meer.

Kobo: Adobe ePub, bmp, cbr, cbz, ePub, gif, html, jpeg, mobi, pdf, png, rtf, Text, tif
Pocketbook: Adobe ePub, bmp, chm, DjVu, ePub, FB2, html, jpeg, Microsoft Word Document, mobi, pdf, png, prc, rtf, Text, tif, zip

Waar kan ik e-books downloaden en hoe zet ik ze op mijn ereader?

Bij zowel Pocketbook als Kobo kun je vanuit de reader zelf via wifi e-books kopen. Bij Kobo gaat dat via de Kobo Store, bij Pocketbook via BookLand.

Daarnaast kun je e-books kopen bij de bekende boekwinkels, zoals Bruna en De Slegte. Je download het boek op je computer en via USB zet je het op je ereader.

Daarnaast zijn er enkele (bijna) gratis alternatieven, zoals de e-books lenen bij de Bibliotheek en gratis (legale) e-books downloaden bij bijvoorbeeld het Gutenberg Project. Dit initiatief verspreid boeken waarvan het copyright is verlopen en die dus gratis verspreid mogen worden. Bekende voorbeelden van dit soort boeken zijn Max Havelaar en Moby Dick.

Bestaan er waterdichte ereaders?

Als je lekker langs of in het zwembad aan het lezen bent, dan wil je niet dat je ereader beschadigd doordat iemand een bommetje maakt of doordat je van je luchtbed valt. Waterdichte e-readers zijn de Kobo Forma, de Kobo Aura H2O en de PocketBook Touch HD 3.