Waar moet je op letten bij het kopen van een koelkast

Zomaar even een koelkast aanschaffen, is al jaren niet meer de gang van zaken. Voordat u overgaat tot de aanschaf van uw koelkast, is het goed om u al enkele dingen af te vragen. Hoe groot moet uw koelkast zijn? Bent u op zoek naar een bepaald type? Waar komt de koelkast te staan? Wilt u dat uw koelkast van alle gemakken is voorzien? Of vindt u het juist belangrijk dat uw koelkast energiezuinig is.

Ook is het belangrijk om te weten van welke verschillende extra functies een koelkast is voorzien. Daarnaast helpen wij u met nog enkele wetenswaardigheden over uw koelkast.

Wij helpen u een beetje op weg in uw overwegingen. Heeft u meer vragen of al een keuze gemaakt, dan kunt u altijd bij ons langskomen!

Koelkast

STAP 1

Inhoud en grootte van uw koelkast

De noodzakelijk grootte van uw koelkast is geheel afhankelijk van uw eetgewoonten. Bewaart u veel groente en dranken in uw koelkast, of eet u juist veel buitenshuis? Maak daarom van tevoren een goede inschatting van de benodigde ruimte. Het is zonde als u met een lege koelkast alleen de lucht koel houdt, of juist uw spullen niet kwijt kunt in een te vol exemplaar. Bij het maken van uw keuze kunt u rekening houden met het energieverbruik. Veel mensen denken echter dat een grotere koelkast meer energie verbruikt dan een kleinere. Maar dit hoeft zeker niet zo te zijn.

^ Naar boven

STAP 2

Verschillende koelkastmodellen

Koelkasten zijn er in verschillende soorten en maten, allen met hun eigen voordelen. Hieronder vindt u een overzicht van de verschillende types.

Koel-vriescombi

De koel-vriescombinatie is een koelkast met een apart vriesgedeelte. In de meeste gevallen bevindt het vriesgedeelte zich onder het koelgedeelte. Dit wordt ook wel het ‘upside down’ model genoemd.
Bevindt het vriesgedeelte zich boven het koelgedeelte, dan wordt dit een dubbeldeurs koelkast genoemd.

Het is raadzaam om een type te kiezen waarbij, na plaatsing van de koelkast, het koelgedeelte zich op werkhoogte bevindt.

Bekijk alle koel-vriescombi's.

Kastmodel

Het kastmodel koelkast is, samen met het tafelmodel, het meest verkochte type koelkast. Een kastmodel koelkast is er in verschillende hoogtes en groot genoeg voor een huishouden van vier personen.

Tafelmodel

Het tafelmodel koelkast is geschikt om onder uw werkblad te plaatsen. Ook kunt u de bovenkant van de koelkast als werkblad gebruiken of uw gasstel op plaatsen. Standaard is het tafelmodel koelkast zo’n 85 cm. hoog en 60 cm. diep. De koelkast is met een inhoud van zo’n 120 tot 140 liter geschikt voor een huishouden van een of twee personen.

Barmodel

Het barmodel koelkast is geen volwaardige koelkast. Dit model wordt doorgaans gebruikt voor het koelen van drank, of tijdens (kampeer)vakanties. Een barmodel koelkast verbruikt minder watt dan een groter exemplaar.

Side-by-Side

De tweedeurs Amerikaanse koelkast, waarbij het vries- en het koelgedeelte naast elkaar zitten, wordt steeds populairder. In sommige exemplaren zit ook een ijsblokjesdispenser. Vergeet niet dat u hiervoor de koelkast op uw waterleiding moet aansluiten en het water geregeld moet filteren.

Voordeel van deze side-by-side koelkast is de grote hoeveelheid opbergruimte in zowel de vrieskast als de koelkast. De afmeting kan ook een nadeel zijn. Het is niet makkelijk om deze koelkast via de deuropening of het raam naar binnen te krijgen.

Inbouwkoelkast

Wilt u liever dat uw koelkast onderdeel wordt van uw keuken? Kies dan voor een inbouwkoelkast. Deze is in diverse uitvoeringen en maten verkrijgbaar, waaronder de koel-vriescombinatie, de tafelmodel koelkast (tot 85 cm hoog) en de gewone koelkast (hoger dan 85 cm).

Ook als u reeds een ingebouwde koelkast heeft, zijn er diverse mogelijkheden om over te gaan tot vervanging bij een eventueel defect. Kom naar de EP:Winkel voor meer informatie.

Bekijk alle inbouwkoelkasten.

^ Naar boven

STAP 3

Extra functies 

De meer luxe koelkasten hebben verschillende extra functies. Hieronder vindt u de meest voorkomende.

No-frost systeem

Het No-frost systeem, een constante luchtstroom, zorgt ervoor dat er geen ijsafzetting is op de wanden in het vriesgedeelte van uw koelkast. Deze hoeft hierdoor nooit ontdooit te worden. Ook blijft het etenswaar beter bewaart omdat er geen rijpvorming is.

Verskoelzone

De verskoelzone is een gedeelte in de koelkast waar de temperatuur constant vlak boven het vriespunt is. Door de hoge luchtvochtigheid blijven uw groente en fruit langer vers.

Anti-bacteria

Anti-bacteria zorgt voor meer hygiëne in uw koelkast. De laag, op basis van natuurlijk zilver, beschermt de binnenkant van uw koelkast tegen bacteriën en schimmels.

Digitaal display

Steeds vaker zijn koelkasten voorzien van een digitaal display aan de buitenkant. U kunt dus vanaf de buitenkant zien of de koelkast de gewenste temperatuur heeft en u kunt eenvoudig de temperatuur verhogen of verlagen.

Energiestand

Bij enkele merken koelkasten is het mogelijk om de koelkast op de zogenaamde ‘vakantiestand’ te zetten. Het koelvak wordt tijdens uw vakantie gedeactiveerd of in de stand-by-stand gezet. De vriezer blijft wel aan. Sommige koelkasten beschikken ook over een ‘ecostand’ die zorgt voor een optimale temperatuur bij een laag energieverbruik.

LED-verlichting

Een koelkast verlicht met LED-verlichting komt steeds vaker voor. De LED's verbruiken minder energie, met dezelfde lichtopbrengst. Zo bespaart u ongemerkt op de energiekosten.

^ Naar boven

Energieverbruik

STAP 4

Energieverbruik

Een koelkast is één van de energievreters in uw huis. Gemiddeld zijn uw koelkast en vriezer verantwoordelijk voor ongeveer 17% van uw totale jaarlijkse energieverbruik. Gelukkig zijn er steeds meer energiezuinige varianten op de markt.

Hoe energiezuinig een koelkast is, kunt u eenvoudig zien aan het energielabel. Hiervoor geldt dat A+++ het meest energiezuinig en D het minst energiezuinig is. Voor een doorsnee koel-vriescombinatie kan dit al een verschil van bijna 100 euro opleveren. 

Heeft u nog een oude koelkast? Indien u een nieuwe, zuinige koelkast aanschaft scheelt dit behoorlijk in energiekosten. U verdient u nieuwe koelkast dus snel terug.

^ Naar boven