25.218 klanten beoordelen onze winkels met een 9.1

Al meer dan 50 jaar dé elektronicaspecialist

100 winkels door heel Nederland

Achteraf betalen via Klarna

Winkelzoeker

Advies over koptelefoons

Voor het maken van de beste keuze

Wat is de beste koptelefoon voor mij?

Koptelefoons zijn er in vele vormen. Op deze pagina’s leggen we de soorten koptelefoons en veelgebruikte technieken uit, zodat jij de beste keuze kunt maken voor jouw hoofd, stijl en muzieksmaak.

Wat is het verschil tussen 'on-ear' en 'over ear' koptelefoons?

Bij een on-ear koptelefoon – ook wel ‘supra aural koptelefoon’ genoemd - rusten de oorkussen op je oren. Hierdoor sluit de koptelefoon niet helemaal af, waardoor je ook omgevingsgeluid kunt blijven horen, wat veiliger is als je op de fiets naar muziek luistert. Dit werkt ook de andere kant op, dus je omgeving kan ook jouw muziek horen. Een on-ear koptelefoon is daarom minder geschikt voor bijvoorbeeld het openbaar vervoer.

Bij een over ear koptelefoon – ook wel ‘circumaural koptelefoon’ genoemd – zitten de kussens helemaal om je oren heen. Hierdoor wordt je meer afgesloten van je omgeving en hoor je minder omgevingsgeluid dan bij een on-ear koptelefoon. Een over ear koptelefoon is over het algemeen comfortabeler omdat hij niet op je oor drukt, maar ook zwaarder. Wil je helemaal afgesloten zijn van je omgeving, kies dan voor een koptelefoon met noise cancelling.

Welke soorten draadloze koptelefoons zijn er?

Er zijn drie manier om draadloos naar muziek (of TV) te luisteren.

Bluetooth of NFC koptelefoons
Alle smartphones, computers en tablets hebben tegenwoordig Bluetooth, dus koppelen is een eitje. Je laat je apparaat zoeken naar Bluetooth-apparaten en binnen enkele seconden is je koptelefoon gekoppeld. Bluetooth zit ook op sommige TV’s, waardoor je ook draadloos TV kunt kijken. Bekijk hier alle koptelefoons met Bluetooth

Aanvullend op Bluetooth hebben sommige smartphones NFC (Near Field Communication). Hierbij verbind je nog gemakkelijker, namelijk door simpelweg de apparaten tegen elkaar aan te houden – zoals bij contactloos betalen, waar NFC ook voor wordt gebruikt. Bekijk hier alle koptelefoons met NFC

Koptelefoons voor TV kijken
Sommige koptelefoons werken met radiofrequenties (rf) en zijn speciaal geschikt voor TV kijken. Zo kun je TV kijken zonder anderen te storen, of op je eigen volume TV kijken – bijvoorbeeld als het volume voor jou wat hoger moet zijn dan voor anderen.  Deze koptelefoons hebben een zendstation/oplaadstation, dat je koppelt aan de hoofdtelefoonaansluiting van je TV (of andere apparaten met een hoofdtelefoonuitgang zoals audiosets). Dit station maakt dan draadloos verbinding met de koptelefoon. Twee dingen om op te letten bij een hoofdtelefoon met radiofrequentie:

  • Let erop dat je apparaat een hoofdtelefoonuitgang heeft
  • Bij de meeste TV’s komt er geen geluid meer uit de speakers als er iets in de hoofdtelefoonuitgang zit. Als dit ongewenst is, controleer dan hoe dit zit bij jouw televisie (in het menu of de handleiding).

Bekijk hier alle radiofrequentie koptelefoons 

Wat is noise cancelling?

Noise cancelling koptelefoons zijn de afgelopen tijd enorm populair geworden omdat je hiermee echt wordt afgesloten van de omgeving. Een noise cancelling koptelefoon werkt volgens het principe van anti-geluid. Geluid bestaat uit geluidsgolven met bepaalde vorm (amplitude). Noise cancelling hoofdtelefoons meten het omgevingsgeluid en reageren hierop met een aan het omgevingsgeluid omgekeerd signaal. Het omgevingsgeluid wordt zo opgeheven en je hoort alleen wat je wilt horen. Ideaal voor in het vliegtuig, momenten waarop je geconcentreerd wilt werken of gewoon geen zin hebt in omgevingsgeluid.

Er zit wel verschil in de mate van noise cancelling tussen verschillende koptelefoons en prijsklassen. Over het algemeen geldt dat duurdere koptelefoons ook betere noise cancelling hebben en het omgevingsgeluid beter (of zelfs helemaal) dempen.

Bekijk hier alle koptelefoons met noise cancelling

Draadloze oordopjes

Je hebt draadloze oordopjes en volledige draadloze oordopjes. Sommige draadloze oordopjes bevatten wel een kabeltje tussen de oordopjes, dat in je nek ligt. Je verbindt de oordopjes met bluetooth, dus je hebt dan geen draad lopen naar je telefoon, dat in de weg kan zitten bij voorbeeld het sporten. Je laadt de oordopjes op met een USB-kabel. 

Volledig draadloze oordopjes ('true wireless') zijn echt 100% draadloos voor de meeste bewegingsvrijheid. Als je klaar bent met luisteren doe je de oordopjes in de meegeleverde oplaadcase, die meteen de dopjes oplaadt - de case zelf moet je ook af en toe opladen natuurlijk. Met aanrakingen of knoppen op de dopjes bedien je de muziek of telefoongesprekken.

Telefoongesprekken voeren en de muziek bedienen met je koptelefoon

Bluetooth koptelefoons hebben meestal een microfoon voor handsfree bellen en knoppen op de oorschelpen voor bijvoorbeeld het aannemen van een gesprek, vorige/volgende muzieknummer of het volume. Zo hoef je niet je telefoon uit je zak te halen voor deze dingen. Wel zo veilig en gemakkelijk.
Koptelefoons en oordopjes met een draad hebben vaak de microfoon en de bediening van de muziek in het draad zitten.