De juiste droger

EP: helpt u graag bij het kiezen van de juiste droger.

De keuze van een droger is niet altijd even gemakkelijk gemaakt. EP: helpt u daarom graag bij het kiezen van de juiste droger, passend bij uw wensen. Waarop moet u letten bij de keuze van een nieuwe droger? Er zijn verschillende soorten drogers op de markt die bijvoorbeeld verschillen in het soort droger, vulgewicht, energiezuinigheid, en de speciale droogprogramma’s en opties. Wij adviseren u graag zodat u dé droger kiest die past bij uw situatie. In een paar eenvoudige stappen helpen wij u bij de keuze van de juiste droger. Daarnaast geven wij enkele tips bij aankoop en bij gebruik van een droger.

Stap 1: De keuze van de juiste droger

De juiste keuze van het soort droger is erg belangrijk. Wat u moet weten is dat er drie soorten drogers zijn: afvoerdrogers, condensdrogers en warmtepompdrogers. Heeft u een afvoermogelijkheid naar buiten toe? Kies dan een afvoerdroger die de warmte met behulp van een slang of dakdoorvoerrooster naar buiten afvoert. Wilt u extra besparen en droogt u 1-2 keer in de week? Dan is het al voordelig om te kiezen voor de warmtepompdroger. Dit type droger is in de regel duurder in aanschaf, maar het meest energiezuinig en verdient de aanschafprijs dubbel en dwars terug.

Afvoerdroger

Voor het type afvoerdroger is een opening naar buiten nodig om de vochtige lucht af te voeren. De slang naar buiten laten hangen, zoals u wellicht wel eens heeft gezien, is niet zoals het hoort. Er zijn speciale roosters nodig waarmee de droger op de juiste manier geïnstalleerd kan worden. Luchtafvoerdrogers zijn in de regel energiezuiniger dan condensdrogers.

Condensdroger

Bij een condensdroger wordt de vochtige lucht opgevangen in een condensbak die regelmatig geleegd dient te worden. Het is ook mogelijk om het condenswater via de waterafvoerpijp af te voeren, waar ook de wasmachine op aangesloten kan zijn. Het voordeel van de condensdroger is dat u hem op elke gewenste plek kunt plaatsten doordat u geen afvoer naar buiten nodig heeft.

Warmtepompdroger

De warmtepompdroger is de meest energiezuinige droger. Sommige modellen warmtepompdrogers zijn tot wel 60% zuiniger dan energieklasse A. Een warmtepompdroger is energiezuiniger doordat de warme lucht die de trommel ingeblazen wordt, hergebruikt wordt door de ingebouwde warmtepomp. Ook is het mogelijk om de warmtepompdroger, door de lagere energieafname, op dezelfde groep aan te sluiten als de wasmachine. De aanschafprijs van een warmtepompdroger is hoger dan een afvoerdroger of condensdroger, maar het verschil verdient u terug door de lagere energiekosten. U spaart hiermee tevens het milieu. Hoe vaker u de droger gebruikt, hoe rendabeler het is om te kiezen voor een warmtepompdroger. Lees hier alles over warmtepompdrogers.

Stap 2: De keuze van het juiste vulgewicht

Wij adviseren u om bij de aanschaf van de droger rekening te houden met het vulgewicht van de trommel. Des te groter het vulgewicht, hoe beter de kleding zal drogen. Deze heeft namelijk meer ruimte om de lucht door te laten in de trommel. Kies altijd een droger die een minimaal gelijk, of groter vulgewicht heeft dan uw wasmachine. Zo voorkomt u dat u uw wasgoed in 2 delen moet drogen.

Droger vulgewicht

Stap 3: De keuze van de juiste energieklasse

Het is voor het milieu en uw portemonnee altijd aan te raden om te kiezen voor een energiezuinige droger. Maar welke energieklasse is nou zuinig en past bij u? Afvoerdrogers zijn in de regel zuiniger dan condensdrogers, maar wat als u geen afvoermogelijkheid heeft? Het is al raadzaam om te kiezen voor de warmtepompdroger (meest zuinige droger) als u slechts 1 a 2 keer in de week de droger gebruikt. Maar ook als u een 1400 toeren wasmachine heeft. Ten opzichte van energieklasse C bespaart u in deze situatie ruim 60,- per jaar.

Energieklasse

Het energieverbruik verschilt per droger. Op het energielabel staat het verbruik van de droger vermeld, waarbij energieklasse A het zuinigst is. Doordat een droger een grote gebruiker is van energie, is het aan te raden om de energieklasse van verschillende drogers mee te nemen in uw overweging.

Zuinige drogers zijn vaak duurder in aanschaf, maar door het lagere energieverbruik verdient dit verschil zich ook weer terug. Bovendien is een zuinige droger beter voor het milieu. De meest zuinige droger is de warmtepompdroger. Deze drogers kunnen in sommige gevallen tot wel 60% zuiniger zijn dan energieklasse A. Hoe vaker u de droger gebruikt, hoe rendabeler het is om voor een warmtepompdroger te kiezen.

Wij adviseren u om bij de aanschaf van de droger rekening te houden met het vulgewicht van de trommel. Des te groter het vulgewicht, hoe beter uw kleding zult drogen. Deze heeft namelijk meer ruimte om de lucht door te laten in de trommel. Kies altijd een droger die een minimaal gelijk, of groter vulgewicht heeft dan uw wasmachine. Zo voorkomt u dat u uw wasgoed in 2 delen moet drogen.

Energieklasse

Tips bij uw aankoop van een droger

Kiest u bij de aankoop voor een warmtepompdroger, dan kiest u voor een energiezuinig apparaat. Ze zijn duurder in aanschaf, maar dit verdient u terug met een lagere energierekening. Andere tips bij de aankoop van droger:

  1. Kies een passend formaat: een droger die groot genoeg is voor een complete was
  2. Koop liever geen was-droogcombinatie, die verbruikt relatief veel energie
  3. Neem een droger met een automatisch programma (sensor), dat stopt als de was droog is

Tips bij het gebruik van een droger

Om zo energiezuinig mogelijk met uw wasdroger om te gaan, kunt u rekening houden met het volgende:

  1. Centrifugeer wasgoed op een zo hoog mogelijk toerental, bij voorkeur 1600 toeren
  2. Kies vaker het programma ‘strijkdroog’; dat is energiezuiniger dan ‘kastdroog’
  3. Maak regelmatig de condensor schoon, anders stijgt het energieverbruik.
  4. Centrifugeren: Het goed centrifugeren van het wasgoed zorgt voor minder energieverbruik doordat de was al minder vochtig de droger ingaat.
  5. Schoonhouden condensor: Het is van belang dat de condensor regelmatig wordt schoongemaakt om het energieverbruik niet te laten stijgen. Bij sommige warmtepompdrogers gebeurt dit automatisch. Bij de overige drogers moet dit handmatig gedaan worden. Doet u dit niet dan verbruikt de droger onnodig veel stroom.
  6. Droger op wasmachine: Plaatst u de droger op uw wasautomaat? Denk dan aan de bevestiging. De droger kan niet zomaar op de wasautomaat geplaatst worden, dit moet vastgezet worden met een tussenstuk. Ook niet iedere wasautomaat is geschikt om een droogautomaat op te plaatsen.