25.685 klanten beoordelen onze winkels met een 9.1

Al meer dan 50 jaar dé elektronicaspecialist

100 winkels door heel Nederland

Achteraf betalen via Klarna

Winkelzoeker

Advies over audio

Voor het maken van de beste keuze

Als je wat lekker geluid in je huis wilt hebben heb je diverse opties. Hieronder leggen we uit wat deze opties zijn en wat daarvan de kenmerken zijn. Klik op de links om meteen naar producten te gaan met die eigenschap.

Wat is een stereo set?

Een stereo set – ook wel miniset, microset of stereotoren genoemd – bestaat uit een paar speakers en een afspeelstation, waarop de aansluitingen en knoppen zitten. Tussen de stereo sets zitten er verschillen wat betreft het muziekvermogen en de afspeelmogelijkheden. Het muziekvermogen geeft aan hoe hard de set kan zonder dat de muziek vervormt. Hoe groter de ruimte, hoe meer vermogen je nodig hebt om de ruimte te vullen.

Elke stereo set kan in ieder geval FM-radio en CD’s afspelen. Ook kun je via de AUX-aansluiting muziek afspelen via een kabeltje. Daarnaast zijn er sets die ook kunnen afspelen via USB of DVD. In het laatste geval is je stereo set ook meteen een DVD-speler, die je aansluit op je TV via HDMI. Wil je graag ruisvrije digitale radio via DAB+ luisteren, dan zijn er ook genoeg mogelijkheden.

Wat betreft draadloze afspeelmogelijkheden kun je op elke set draadloos muziek afspelen via Bluetooth. Sommige sets kunnen ook afspelen via wifi en internetradio afspelen, waarmee je gratis naar duizenden zenders van over de hele wereld luistert. Ook zijn er sets die Spotify en Apple AirPlay ondersteunen. Als je gebruik maakt van het HEOS multi-room systeem, dan kun je microsets van Denon en Marantz daar naadloos in opnemen.

Bekijk alle stereo sets.

Populaire stereo sets

Wat is een soundbar?

Bekijk hier onze uitgebreide adviespagina over soundbars.

Onze mooie dunne TV’s van tegenwoordig geven haarscherp beeld en zien er prachtig uit, maar hebben één nadeel ten opzichte van de grote beeldbuistelevisies van vroeger: het geluid is vaak minder omdat er in de behuizing minder ruimte is voor luidsprekers. Mocht je beter geluid uit je TV willen, dan kun je dit gemakkelijk oplossen door een soundbar aan te sluiten op je TV. Een soundbar is een losse ‘balk’ die je voor je TV plaatst en waarin luidsprekers zitten. Sommige soundbars kunnen ook aan de muur worden gehangen, voor wanneer je TV ook aan de muur hangt. De luidsprekers in de soundbar zorgen voor een voller en krachtiger geluid. Met name de lage tonen gaan er flink op vooruit met een soundbar. Actiefilms- en games worden hierdoor veel intenser. Bekijk alle soundbars.

Wat is een versterker?

Een versterker vormt de basis van je HiFi-systeem. Een versterker ontvangt binnenkomende audiosignalen – van bijvoorbeeld een tuner, platenspeler of CD-speler – en stuurt dit naar je speakers. Het geluidssignaal van deze bronnen is niet krachtig genoeg als de apparaten geen ingebouwde versterker hebben. Een versterker versterkt het signaal zodat je het op goed volume af kunt spelen. Een versterker kan doorgaans maar twee speakers aansturen en is dus minder geschikt als basis voor een thuisbioscoop.

Bekijk alle versterkers.

Wat is een (AV-)receiver?

Een AV-receiver is een apparaat dat het middelpunt vormt van een home cinema-opstelling met losse componenten. Een receiver ontvangt de input (beeld en geluid) van bijvoorbeeld je CD-speler, decoder, spelcomputer of Blu-ray speler en stuurt dit door naar bijvoorbeeld je TV of speakerset. Een receiver is tevens een versterker, dus die heb je niet meer apart nodig. Om dit allemaal mogelijk te maken beschikken AV-receivers over veel opties en aansluitmogelijkheden. AV-receivers kunnen veel speakers aansturen voor een echte thuisbioscoop. Dit loopt van een 5.1 opstelling tot zelfs een 9.1.4 Dolby Atmos-opstelling.

Naast AV-receivers zijn er ook stereoreceivers. Deze hebben veel opties en ingangen om apparatuur aan te sluiten, maar kunnen maar twee speakers aansturen.

Bekijk alle receivers.

Populaire receivers

 

Wat is multi-room (streaming) audio

Multi-room audio komt er simpelweg op neer dat je in meerdere kamers dezelfde muziek kunt afspelen, ongeacht waar de bron(installatie) zich bevindt. Je plaatst meerdere speakers in je huis en als je door het huis loopt blijf je lekker de muziek horen terwijl je je door het huis beweegt. De speakers zijn draadloos en hebben alleen stroom nodig. Multi-room systemen zijn gemakkelijk op te zetten en te bedienen met een app op je tablet of telefoon. Je kunt ook gemakkelijk diensten als Tidal en Spotify koppelen en bedienen. Bovendien zijn de systemen gemakkelijk uitbreidbaar, dus je kunt met één speaker beginnen en later uitbreiden. Bekende multi-room systemen zijn Sonos, HEOS (van Denon) en Harman Kardon Citation. Let er op dat de verschillende systemen niet met elkaar werken.

Bekijk onze multi-room speakers.

Wat voor platenspelers zijn er?

Hoewel ze er hetzelfde uitzien zitten er toch grote verschillen tussen platenspelers. De volgende soorten zijn te onderscheiden.

Volautomatische platenspeler
Bij een volautomatische platenspeler worden alle handelingen die horen bij het afspelen van een plaat door de speler zelf uitgevoerd. Het gaat dan om het laten draaien van de draaitafel en het klaarzetten van de arm op de juiste plek boven de plaat, om die vervolgens op de plaat te laten zakken. Wanneer de plaat is afgelopen zal de platenspeler de naald van de plaat halen, de arm weer in de rustpositie brengen en de plaat laten stoppen met draaien.

Halfautomatische platenspeler
Een halfautomatische platenspeler kan een deel van de hierboven genoemde taken zelf uitvoeren, maar kan de plaat niet automatisch starten. Hiervoor moet je zelf de naald voor het afspelen eerst zelf boven de plaat moeten positioneren om hem dan op de plaat te laten zakken.

Handmatige platenspeler
Bij een handmatige platenspeler, of manuele platenspeler doet de speler niets automatisch en bedient de gebruiker alles zelf. Hoewel dit minder geavanceerd klinkt dan een volautomatische of halfautomatische platenspeler is het idee erachter dat het geluidssignaal niet verstoort kan worden door elektronica. Omdat er ook geen mechaniek in de toonarm zit zouden hierdoor geen ongewenste trillingen in de arm kunnen ontstaan. Om deze redenen is de handmatige platenspeler een populaire keuze onder luisteraars.

Bekijk alle platenspelers.