Alles over High Dynamic Range bij televisies
Wat is HDR?
En heb ik het nodig?
Wat is HDR
Misschien is HDR we één van de mooiste ontwikkelingen bij televisies. HDR staat voor High Dynamic Range en globaal betekent dit dat televisies met HDR grotere verschillen in helderheid geven tussen lichte en donkere delen van het beeld. Juist doordat HDR op specifieke gedeeltes van het beeld kan worden toegepast, worden de contrasten goed zichtbaar. Stel je een mooie vuurwerkshow eens voor of een beeld met een velverlichte maan in de donkere hemel. De lichte beelden spatten van het scherm terwijl het donkere gedeelte extra donker is.
Bij televisies die geen HDR ondersteunen (SDR – Standard Dynamic Rage) zou je in dit soort gevallen het contrast van het hele beeld verhogen, waarmee dus ook de gedeeltes van het scherm worden aangepast die dit niet nodig hebben.
Verschil HDR en SDR
De verschillende vormen HDR
Momenteel is er nog geen HDR standaard. Op dit moment zijn er vier verschillende vormen van HDR:
- HDR10 (+) De meest bekende vorm op dit moment. HDR10 werkt met 10 bit kleuren en ondersteunt een maximale helderheid van 10.000 nits. Het nadeel van HDR10 is dat het niet overweg kan met een SDR televisie. Als je dus HDR10 materiaal afspeelt op een SDR televisie, wordt het beeld wat flets.
- Dolby Vision werkt bijna hetzelfde als HDR10, maar heeft kan in totaal 12 bit aan kleuren doorgeven, inclusief de signalen die SDR-televisies nodig hebben. Hierdoor is Dolby Vision een betere versie, echter vraagt Dolby geld om mee te mogen doen waardoor niet ieder televisiemerk dit ondersteunt.
- Hybrid Log Gamma en Technicolor zijn minder gangbare vormen van HDR. Het wordt nogal technisch om dit uit te leggen. Beiden vormen bieden op hun manier een HDR signaal aan waar televisies op een bepaalde manier mee omgaan. Op het moment van schrijven is het geen absolute must om met deze technieken rekening te houden bij de aanschaf van een televisie.
Als je een nieuwe televisie koopt wil je voorbereid zijn op de toekomst. HDR is dan ook iets wat je zeker wilt. Streaming diensten zoals Netflix, Amazon Prima of HBO ondersteunen dan ook HDR. Meestal HDR10 of Dolby Vision. Kijk dan altijd naar een televisie die tenminste HDR10 en Dolby Vision ondersteunt.