26.161 klanten beoordelen onze winkels met een 9.1

Al meer dan 50 jaar dé elektronicaspecialist

100 winkels door heel Nederland

Achteraf betalen via Klarna

Winkelzoeker

Hoe groot moet mijn TV zijn?

Advies over kijkafstand?

Welk formaat TV past bij mij?

Het ideale formaat van je nieuwe televisie hangt af van twee factoren: de resolutie van de TV (het aantal pixels horizontaal en verticaal) en de afstand tussen de kijker(s) en de TV. Zit je te ver van de TV af, dan wordt het beeld wellicht te klein en dat gaat ten koste van de kijkervaring. Zit je juist te dichtbij, dan kan het beeld minder scherp worden (‘pixels tellen’).
Doordat het aantal pixels bij een 4K TV (3840 horizontaal x 2160 verticaal) met 8,3 miljoen tegenover 2 miljoen vele malen hoger is dan bij Full HD (1920 x 1080) is het beeld veel scherper en kun je in theorie dichter op het scherm zitten zonder dat de beeldkwaliteit minder wordt. Misschien nog leuk om te weten: ‘pixel’ is een afkorting van ‘picture element’ (beeldelement).    

De beste kijkafstand (en daarmee kijkervaring) is persoonlijk, maar uit onderzoeken onder proefpersonen is gebleken dat je bij het juiste formaat 4K TV uitkomt door de kijkafstand in centimeters te delen door 1,2 tot 1,7. Hieronder een overzicht met de aanbevolen kijkafstand voor een 4K TV per beeldformaat, uitgaande van deze vuistregel. Klik op het beeldformaat om meteen naar TV’s in deze grootte te gaan.

Zoals je ziet, bestaat er wat overlap. Wat hierboven staat zijn vuistregels en het hangt niet af van een paar cm. Het is daarom ook verstandig om een televisie in het echt te zien voordat je deze koopt. Laat je adviseren in onze winkels om daar de afstanden en formaten in het echt ervaren.