25.964 klanten beoordelen onze winkels met een 9.1

Al meer dan 50 jaar dé elektronicaspecialist

100 winkels door heel Nederland

Achteraf betalen via Klarna

Winkelzoeker

Alle soorten HD uitgelegd

Van Full HD tot 8K

Als je op zoek bent naar een nieuwe TV, komen termen als Full HD 4K, Ultra HD je vast bekend voor. Daarom is het goed om te realiseren wat iedere term nu werkelijk betekent en wat voor voordelen iedere techniek heeft.

HD staat voor High Definition. Binnen de term HD zijn er door de jaren heen verschillenden soorten ontstaan, verbeteringen ten opzichte van de bestaande techniek. Momenteel drie verschillende soorten HD (HD Ready komt nauwelijks nog voor)

  • Full HD
  • 4k en Ultra HD Premium
  • 8K

Kort gezegd staat iedere variant van HD voor het aantal pixels dat getoond kan worden. Het aantal pixels in totaal staat weer voor de resolutie. De hoger het aantal pixels en daarmee de resolutie, de meer details er getoond kunnen worden op je scherm.

 

Full HD - 1080P Televisies

Full HD tv's zijn de afgelopen jaren de standaard geweest. Full HD tv's hebben in totaal 1080 beeldlijnen (vandaar dus 1080P) wat neerkomt op een resolutie van 1920 x 1080.
Het aanbod Full HD televisies neemt af door de komst van 4K. De meeste televisieprogramma's worden momenteel in Nederland uitgezonden in een iets lagere variant van Full HD. Voor standaard TV kijken zit je met een Full HD TV voor nu nog goed. 

4K Ultra HD (UHD)

4K tv's beginnen onderhand de standaard te worden voor televisie. Het verschil met Full HD is de hogere resolutie. 4K tv's hebben een resolutie van 3840 x2160, waardoor een 4K televisie 4x zoveel pixels heeft dan een Full HD tv. Het voordeel hiervan is dat er nog meer details kunnen worden getoond. Echter moet je hiervoor wel een Blu-Ray speler hebben of een streaming abonnement zoals Netflix of YouTube om 4K beeldmateriaal te kunnen bekijken. In Nederland worden er nog geen programma's uitgezonden in 4K.

Om het verschil van een 4K TV goed te kunnen zien ten opzichte van een Full HD TV, is het van belang dat je niet te ver van je scherm zit. Anders gaan de details verloren. Op onze adviespagina leggen we uit wat de ideale kijkafstand is per schermformaat.

Bekijk hier alle 4k Ultra HD TV's

Ultra HD Premium

Dit is een specificaties die is opgesteld door een organisatie bestaande uit veel grote TV-fabrikanten en contentmakers. (o.a. LG, Sony en Netflix). Alle tv's die aan onderstaande (technische) specificaties voldoen, krijgen het Ultra HD Premium-certificaat. Hiermee moet het voor de consument makkelijker zijn om een TV te kiezen die voldoet aan de hoogste eisen.

  • Resolutie: 4K (3840 x 2160 pixels).
  • Colour Bit Depth: Minimaal 10 bit.
  • Kleur: BT.2020 kleur presentatie.
  • HDR: SMPTE ST2084 EOTF.

Ben je op zoek naar een 4K TV, kijk dan zeker naar dit logo. Dan weet je zeker dat je de juiste televisie aanschaft.

8K Ultra HD

In 2018 werd door Samsung de eerste 8K QLED televisies getoond. Deze televisies hebben een resolutie van 7680 x 4320 pixels en heeft daarmee 16 keer zoveel pixels als een Full HD scherm en 4 keer zoveel pixels als een 4K scherm.

Het aanbod 8K TV's is momenteel nog beperkt en uitsluitend Samsung biedt deze televisies aan. Andere merken zijn druk bezig en in 2019 komen ook Sony en LG met 8K TV's. 

Om 8K te onderscheiden van 4K heb je wel een groot scherm nodig. Dit zie je dan ook terug in het aanbod. Waar je 4K televisies kan kopen vanaf 40", is dat bij 8K pas vanaf 65".