Gratis thuisbezorgd

Gratis ophalen bij één van onze 100 winkels

14 dagen bedenktijd op alle online aankopen

Achteraf betalen via Afterpay


Alles over TV

Voor het maken van de beste keuze

Wanneer u op zoek bent naar een nieuwe TV is er keuze genoeg. Wat mag het kosten? Welke schermgrootte? LED, OLED of QLED? Hieronder proberen we een en ander uit te leggen, zodat u de goede keuze kunt maken.

Welke typen televisie zijn er?

LED TV

LED TV is de nieuwste versie van de LCD TV. LCD staat voor 'Liquid-crystal display' (vloeibaarkristalscherm). LED staat voor 'Light-emitting diode' (lichtuitstralende diode) en heeft betrekking op de achtergrondverlichting. Voor de LED's werden hiervoor lichtbalken gebruikt (CCFL's). Achtergrondverlichting met LED's heeft als voordelen dat het energiezuiniger en compacter is, waardoor de TV dunner gebouwd kon worden. 

Er zijn twee manieren waarop LED-verlichting in een TV kan werken: edge-lit en full-array. Bij edge-lit bevinden de LED's zich aan de randen van het scherm en wordt door middel van spiegels het licht over het scherm verdeeld. Bij full-array zitten de LED's in een raster over de hele achterkant van het scherm. Hierdoor kan preciezer bepaald worden welke delen van het scherm licht en welke donker moeten zijn. Stelt u zich bijvoorbeeld donkere scène voor met alleen de maan erin. Uiteraard moet alleen de maan verlicht worden. Met full-array kan preciezer alleen dát deel worden verlicht. 

LED TV
OLED TV

OLED TV

OLED is een relatief nieuwe techniek, waarbij gebruik wordt gemaakt van diodes (kleine lampjes) die zelf oplichten. Hierdoor is er geen achtergrondverlichting nodig, waardoor het scherm van een oled-tv nóg veel dunner is dan een lcd-scherm. Doordat de beeldpunten van een oled-scherm zelf licht geven kan er een zeer groot contrast worden bereikt. Dit betekent dat het verschil tussen wit en zwart erg groot is en dat in lichte en donkere delen van het beeld nog meer details waar te nemen zijn. Daarbij is de weergave van kleuren en de snelheid geavanceerder dan de huidige LCD/LED schermen. Dit alles zorgt voor een superieure beeldkwaliteit met ongelooflijke details, prachtige kleuren en zeer goed contrast. Daarnaast beschikken oled-tv’s over een grote kijkhoek en zijn ze energiezuinig. Lees meer over OLED op onze adviespagina

Curved TV

Een curved televisie beschikt - verrassend genoeg - over een gebogen scherm. De grote televisiemerken roepen veel over hun curved televisies en de meningen over het effect lopen uiteen. Echter bestaan er wel duidelijke voordelen van een curved tv. Zo zorgt een curved tv ervoor dat er meer diepte onstaat in het beeld. De zijkanten van het beeld worden beter waargenomen door onze ogen wat een extra gevoel van diepte geeft. Wanneer een centrale positie voor de tv wordt aangenomen is een bioscoopervaring thuis goed na te bootsen. Daarnaast zal de overweging voor een curved tv vooral een designaspect zijn. Want één ding is zeker, een curved scherm valt zeker op in de woonkamer. Bent u op zoek naar een televisie groter dan 55 inch, dan is het kopen van een curved tv zeker het overwegen waard. In deze grote afmeting is de ervaring met een curved tv namelijk nog indrukwekkender dan met een platte televisie.

Bekijk ons volledige assortiment curved TV's.

Samsung Curved SUHD TV

Welke resolutie (HD of Ultra HD) moet ik kiezen?

De resolutie van uw tv geeft de scherpte van het beeld weer. De resolutie wordt bepaald door het aantal pixels. Hoe hoger de resolutie, hoe meer pixels en hoe scherper uw beeld. Vrijwel alle televisies welke momenteel verkocht worden beschikken over minimaal een FULL HD resolutie (1920 x 1080 pixels).

4K Ultra HD

Tv’s met een Ultra HD resolutie (ook wel 4K of UHD genoemd) zorgen voor een fenomenaal scherp beeld, met een beeld 4x scherper dan de huidige FULL HD tv’s. Echter, om volledig te kunnen genieten van beeld in deze hoge resolutie moeten er wel films en series in dezelfde 4K resolutie beschikbaar zijn. Momenteel is er nog weinig 4K content beschikbaar. Alleen Youtube en de videostreaming dienst Netflix bieden momenteel content aan in 4K resolutie. Verwacht wordt wel dat dit aanbod flink zal toenemen. In 2015 zullen ook 4K Blu-Ray discs beschikbaar komen. Veel Ultra HD tv’s kunnen echter wel nu al de huidige lage resolutie content opschalen naar 4K niveau. Dit gebeurt automatisch waardoor u bij normale HD content tóch over een hogere resolutie en dus scherper beeld beschikt.

Full HD vs Ultra HD

Wilt u klaar zijn voor de toekomst en wilt u genieten van het allerscherpste beeld? Dan is een Ultra HD TV een goede keus. Bekijk onze adviespagina over Ultra HD voor meer informatie over Ultra HD televisies.

Welk formaat TV heb ik nodig?

Er zijn twee zaken van invloed op de afmetingen van uw tv: de kijkafstand en het beschikbare budget. Let erop dat televisies tegenwoordig zeer dun zijn en minder ruimte in beslag nemen dan u wellicht denkt, vooral wanneer u uw tv aan de muur hangt.

Bij het kiezen van het juiste formaat is het belangrijk dat de tv groot genoeg is om uw gezichtsveld goed te vullen, maar klein genoeg om scherp en helder te blijven. De resolutie van de tv speelt hierbij een rol. Hoe hoger de resolutie, hoe scherper het beeld. Wanneer u kiest voor een tv met 4K Ultra HD resolutie dan kunt u zelfs bij grote beeldformaten (>47 inch) toch een zeer scherp beeld ervaren.

Hoe bereken ik het formaat?

Wanneer u de kijkafstand in centimeters tot uw tv deelt door 2.5 heeft u een goede indicatie voor het formaat televisie waar u voor kunt kiezen. Bijvoorbeeld, u zit drie meter van uw TV af. In dat geval zou 120cm / 47 inch een prima formaat TV zijn (300/2.5=120). Met formaat wordt de diagonale afstand van het scherm tussen de twee hoeken van de tv bedoeld. Deze wordt veelal weergegeven in inchmaten (1 inch = 2,5cm). Houdt er rekening mee dat wanneer u de tv aan de muur hangt deze een stuk verder komt te hangen. Let er ook op dat u de tv op ooghoogte plaatst, dit kijkt het prettigst.

In de tabel hieronder vindt u bij veelvoorkomende tv-afmetingen de ideale kijkafstand.

Schermdiagonaal Ideale kijkafstand
32 inch (81 cm)  2 meter
40 inch (102 cm) 2.5 meter
47 inch (120 cm)  3 meter
55 inch (140 cm) 3.5 meter
65 inch (165 cm)  4 meter

(Ideale beeldgrootte in centimeters = afstand tot uw tv in centimeters delen door 2.5)

De hierboven genoemde afmetingen zijn natuurlijk slechts een indicatie van de gemiddelde ideale kijkafstand. De afstand waarop u prettig TV kijkt verschilt van persoon tot persoon. Een veel voorkomende fout is echter dat men kiest voor een te kleine televisie en hier later spijt van krijgt. Het is beter om een wat grotere tv te hebben dan een te kleine. Kies bij twijfel altijd voor een groter scherm om achteraf teleurstelling te voorkomen. 

Wat is Smart tv?

Televisies die met het internet kunnen worden verbonden worden Smart tv’s genoemd. Op een Smart tv kunt u gebruik maken van vele applicaties (apps) om bijvoorbeeld gemiste uitzendingen terug te kijken, films of series te huren, het weerbericht te bekijken, social media zoals Facebook te gebruiken en nog veel meer. Smart televisies maken gebruik van software dat op de tv is geïnstalleerd. De verschillende fabrikanten maken gebruik van verschillende software. Zo maken Sony en Philips gebruik van het Android besturingssysteem, LG van WebOS, Panasonic van Firefox OS en Samsung gebruikt haar eigen Tizen besturingssysteem.

Smart TV

Waar moet ik nog meer rekening mee houden bij het kopen van een tv?

Hierboven hebben we de belangrijkste onderwerpen besproken om rekening mee te houden bij het kopen van een nieuwe tv: het type tv, de resolutie en de schermgrootte. Maar er zijn nog meer punten om rekening mee te houden. Hieronder bespreken we een aantal belangrijke zaken om op te letten wanneer u op zoekt bent naar een nieuwe tv.

Hoeveel HDMI aansluitingen heb ik nodig?

HDMI aansluitingen zijn nodig om externe apparatuur, zoals een blu-ray speler, home cinema set of gameconsole aan te sluiten op de televisie. Bedenk van tevoren welke externe apparaten u aan wilt sluiten op uw televisie. Wanneer u een televisie koopt voor in de woonkamer raden we aan om te kiezen voor minimaal drie HDMI ingangen.

Hoeveel Hz moet mijn tv hebben?

Als u een nieuwe tv koopt wilt u graag dat beelden vloeiend op het scherm bewegen en er geen haperingen in het beeld voorkomen. Vloeiende beelden worden bepaald door het aantal beelden dat per seconde kan worden getoond. Dit wordt uitgedrukt in aantal Hz (100Hz betekent 100 beelden per seconde). Op tv’s met hogere Hz waarden worden meer beeldjes per seconde getoond en wordt het beeld vloeiender weergegeven. Vooral bij snelle actiescènes en sport is dit belangrijk.

HDMI Kabel

TV-fabrikanten beschikken tegenwoordig over beeld-analyse technieken welke het aantal beeldjes per seconde met speciale software kan verhogen. Elk TV merk heeft een andere naam voor deze techniek:

Samsung: Picture Quality Index (PQI) tot 2400 Hz
LG: Picture Mastering Index (PMI) tot 2000 Hz
Philips: Perfect Motion Rate (PMR) tot 1000 Hz
Panasonic: Black Light Motion Rate (BMR) tot 1600 Hz
Sony: MotionFlow XR: tot 1200 Hz

De hoogte van de Hz waarde bepaalt het aantal getoonde beeldjes per seconde en dus de snelheid waarmee beelden tot uiting komen op het scherm. In principe geldt hoe hoger de Hz waarde, hoe vloeiender het beeld oogt en hoe beter de kijkervaring.

Aantal HZ TV

Wil ik mijn tv aan de muur hangen?

Veel mensen kiezen ervoor om hun televisie aan de muur te hangen met een tv beugel. Dit zorgt voor een strak geheel en bespaart ook nog eens veel ruimte. Muurbeugels voor uw tv zijn er in vele soorten en maten. U kunt kiezen voor een vaste, draaibare en/of kantelbare steun. Zelfs de huidige draai- en kantelbare tv-beugels zijn zo ontwikkeld dat uw tv zeer vlak tegen de muur komt te hangen. Wanneer u meer flexibiliteit zoekt en het scherm gemakkelijk wilt kunnen draaien richting bijvoorbeeld de eettafel, kies dan voor een draaibare tv-beugel. Lees meer over TV-beugels op onze adviespagina of bekijk ons volledige assortiment TV-beugels. 

TV beugel

Heb ik een home-cinema geluidsysteem nodig?

De geluidskwaliteit is bij de steeds platter wordende televisies niet optimaal. De geluidsinstallaties worden in het scherm verwerkt waardoor de geluidskwaliteit over het algemeen minimaal is. Hecht u waarde aan goed geluid, dan kunt u gebruik maken van een soundbar, soundplate (inclusief losstaande subwoofer) of compleet home-cinema systeem. Bij goed beeld hoort natuurlijk goed geluid om films te kunnen ervaren zoals ze bedoeld zijn.

De services van EP:

De winkels van EP worden gerund door zelfstandige ondernemers met jarenlange ervaring op het gebied van televisies en andere consumentenelektronica. Wij bieden u graag de zekerheid van persoonlijk advies en service. Bij EP kiest u dan ook voor zekerheid en gemak.

Wanneer u een televisie bestelt op EP.nl, dan wordt deze in veel gevallen bij u thuis bezorgd door de dichtstbijzijnde EP ondernemer. Wanneer u dit wenst, kunt u bij aankoop gebruik maken van professionele montage en installatie zodat u uw televisie direct kunt gebruiken. Zo weet u zeker dat alles goed werkt. Vooral bij de televisies van tegenwoordig is het van belang dat ze voorzichtig worden behandeld en op de juiste manier worden aangesloten. Met name wanneer u de televisie wilt aansluiten op een soundbar of home-cinema systeem. De EP:Ondernemer kan u deze zorgen uit handen nemen zodat u zorgeloos kunt genieten van uw nieuwe tv. Lees meer over de services van EP: