25.681 klanten beoordelen onze winkels met een 9.1

Al meer dan 50 jaar dé elektronicaspecialist

100 winkels door heel Nederland

Achteraf betalen via Klarna

Winkelzoeker

Smart Home Protocol

Om alle slimme apparaten uit uw Smart Home met elkaar te laten communiceren, is het van belang dat alle apparaten via dezelfde protocol met elkaar kunnen communiceren. Niet alle protocollen worden op ieder apparaat ondersteund, wat het soms lastig maakt om ervoor te zorgen dat alle apparaten met elkaar kunnen communiceren. Check daarom vooral goed met welk protocol de apparaten overweg kunnen, voordat u tot aankoop over gaat. 

Welke protocollen zijn er?

Er zijn inmiddels diverse protocollen voor Smart Home bekend, hieronder zullen de belangrijkste kort worden toegelicht.

Smart Home protocol

Z-Wave

Het meest genoemde protocol voor uw Smart Home is Z-Wave. Deze protocol is specifiek ontwikkeld voor Smart Home en maakt een eigen netwerk aan, naast het bestaande WiFi netwerk. Door middel van een hub, welke in verbinding staat met uw router, wordt het mogelijk om via uw smartphone of tablet uw slimme apparaten te bedienen. Z-Wave is bedoeld voor specifieke commando's. Doordat deze commando's weinig data in beslag nemen, kan er op lage frequentie, zoals 2.4GHz bij WiFi worden geopereerd. Hierdoor heeft Z-Wave weinig last van storing in het netwerk en geniet u van een stabiel Smart Home netwerk. Tevens is het mogelijk om bedrade apparaten als repeaeter van het signaal in te zetten, waardoor Z-Wave op veel plekken in huis ontvangst heeft. Dit wordt ook wel een mesh-netwerk genoemd.

ZigBee

ZigBee is ook net als Z-Wave een protocol welke specifiek voor Smart Home is ontwikkeld. Het netwerk verbruikt weinig energie, waardoor apparaten met een batterij langdurig mee gaan. Ook hier wordt weer gebruik gemaakt van een mesh-netwerk. Een nadeel van ZigBee heeft soms wat moeite om apparaten van verschillende fabrikanten met elkaar te laten communiceren. Hier heeft het Z-Wave protocol wat minder last van. Indien u overweegt om ZigBee als protocol te gebruiken, zorg er dan voor dat u zoveel mogelijk Smart Home apparaten aanschaft van één fabrikant. 

Thread

Het Thread protocol is relatief nieuw en is in 2014 opgericht door onder andere Nest en Samsung. Dit protocol gaat ervan uit dat de meeste apparaten op een batterij werken en is daarom energiezuinig opgezet. Gezien Thread gebruikt maakt van dezelfde frequentie als ZigBee, is ook hier een mesh-netwerk mogelijk. Tevens kunnen ZigBee en Thread goed met elkaar overweg, waardoor apparaten onderling zonder problemen zullen werken. Het protocol Thread kan zo'n 250 apparaten via de cloud aansturen. Daarnaast is de verbinding AES beveiligd, zodat uw verbinding niet kan worden afgeluisterd. 

WiFi

WiFi is in veel gevallen al aanwezig in huis en wordt daarom vaak ook gebruikt als protocol voor Smart Home apparaten. Een voordeel van dit protocol is dat er vaak snel kan worden gestart, gezien WiFi in veel gevallen al aanwezig is. Dit is tevens een nadeel, omdat door de vele apparaten die gebruik maken van WiFi er ruis op de verbinding kan ontstaan. Dit gaat vervolgens ten koste van de snelheid en stabiliteit. Daarom raadt EP: u de Netgear Orbi aan, aangezien deze router altijd zorgt voor een stabiele en snelle internetverbinding, zelfs wanneer er meerdere apparaten aan de Netgear Orbi zijn gekoppeld. Bovendien is de Orbi zeer eenvoudig te installeren. 

Lees meer over de Netgear Orbi

WiFi Netgear Orbi EP.nl

Bluetooth

Naast WiFi is er nog een ander bekend protocol, namelijk Bluetooth. Het voordeel van Bluetooth is dat deze oplossing een stuk energiezuiniger is t.o.v. WiFi. Echter, kan Bluetooth minder snel data overbrengen en is het bereik van Bluetooth minder groot dan bij WiFi. Bluetooth Low Energy (BLE) is specifiek gericht op apparaten binnen uw Smart Home, om zo min mogelijk energie te gebruiken. In de toekomst zien we dat Bluetooth wel eens een geduchte concurrent kan worden voor de overige protocollen. 

Welk protocol raden wij u aan?

Er zijn meerdere goede protocollen beschikbaar, maar niet alle apparaten kunnen met alle protocollen overweg. Het is daarom erg belangrijk dat u nadenkt welke apparaten u wilt gaan aanschaffen en welk protocol deze apparaten gebruiken. Kies bijvoorbeeld zoveel mogelijk apparaten van één merk of fabrikant, zodat u zeker bent dat alle apparaten met elkaar kunnen communiceren. Maakt u gebruik van producten van meerdere fabrikanten, dan raden wij u aan om de protocol Z-Wave of WiFi te gebruiken. Deze protocollen zijn op dit moment het meest stabiel.