25.543 klanten beoordelen onze winkels met een 9.1

Al meer dan 50 jaar dé elektronicaspecialist

100 winkels door heel Nederland

Achteraf betalen via Klarna

Winkelzoeker

Welke wasmachine moet ik kopen?

EP: helpt u graag bij het kiezen van de juiste wasmachine.

Een nieuwe wasmachine koop je niet ieder jaar. Dus op het moment dat je aan vervanging toe bent, ga je aan de slag om jezelf te oriënteren. Maar waar begin je? De techniek staat niet stil en in de loop van de tijd is er het nodige veranderd. Dit geldt misschien ook wel voor je gezinssituatie. Een huishouden met kinderen vraagt om een ander type wasmachine dan wanneer je alleenstaand bent.

Er zijn verschillende zaken waar je rekening mee moet houden als je een nieuwe wasmachine gaat kopen. Bij EP: helpen we je graag. Dit doen we graag in onze winkel, maar uiteraard ook online.

  1. Vulgewicht van een wasmachine: Afhankelijk van het aantal personen in jouw huishouden, zoek je een wasmachine waar je zoveel mogelijk in één keer mee kan wassen. Het vulgewicht is daarom belangrijk. 
  2. Toerental van een wasmachine: Hoe hoger het toerental, hoe droger de was uit de wasmachine komt. Daarom is het van belang om te weten of je de was ophangt aan de lijn om te drogen hiervoor een droger gebruikt.
  3. Voor- of bovenlader: Afhankelijk van de ruimte waar je wasmachine komt te staan, bepaal je welk type wasmachine je nodig hebt. Bij een wasmachine met voorlader zit de deur een de voorkant en bij een wasmachine met bovenlader, juist aan de bovenzijde.
  4. Energiegebruik van een wasmachine: Logischerwijze zoek je een wasmachine met een zo laag mogelijk energieverbruik. 
  5. Geluidsniveau van een wasmachine; Een wasmachine maakt vooral tijdens het centrifugeren veel geluid. Als je de wasmachine graag 's nachts aanzet of wanneer deze in de buurt van je woonkamer staat, zoek je naar een wasmachine met een laag geluidsniveau.

Tips bij de aankoop van een wasmachine

  • Startuitstel of eindtijduitstel functie: Indien je veel van huis bent is de optie ‘startuitstel’ erg handig. Hiermee stel je de wasmachine in op een tijd waarop je wilt dat de wasmachine begint met draaien. Wanneer je dan thuiskomt, is de was gedaan en kan je deze direct ophangen. Deze optie is ook handig als je de was ’s nachts wilt laten draaien. Een variant op de startuitstel functie is de eindtijduitstel functie. Hiermee kan je exact instellen op welk moment de wasbeurt klaar moet zijn.
  • Antibacteriële materialen: Altijd wassen op een lage temperatuur is beter voor het milieu maar niet altijd even goed voor jouw kleding. Bacteriën kunnen achterblijven die vlekken kunnen geven. Tegenwoordig zijn er machines die voorzien zijn van antibacteriële materialen, zoals een zelfreinigende wasmiddellade. Hiermee wordt voorkomen dat er restjes wasmiddel achterblijven en jouw tere wolwas niet gewassen wordt met een restje wasmiddel voor de witte was.
  • Trommels voor behoedzaam wassen: De huidige generatie wastrommels is anders dan in het verleden. Behoedzaam voor wasgoed staat bij de ontwikkeling hoog in het vaandel. Diverse merken voorzien de wasmachine van een trommel die ook veilig is voor delicate was. Een andere trend is dat de trommels ook steeds stiller worden. Hierdoor heb je minder geluidsoverlast van jouw wasmachine.
  • Dosering van het wasmiddel: Hoeveel wasmiddel heb je nodig? Is de was wel echt vuil? Het antwoord op deze vragen is niet zomaar te geven. Want hoe bepaal je hoeveel wasmiddel je nodig hebt en hoe veel je nodig hebt om al het vuil te verwijderen? Veel mensen gebruiken voor de zekerheid maar iets te veel wasmiddel. Zo is het gegarandeerd schoon. Dit kost een hoop extra geld, want wasmiddel is niet goedkoop en de wasmachine verbruikt meer water om al dat overtollige wasmiddel weer uit het wasgoed te spoelen. De oplossing is een wasmachine met een doseersysteem. In een reservoir kun je wasmiddel en wasverzachter toevoegen voor een aantal wasbeurten. De wasmachine meet de vervuilingsgraad en de belading en stemt hier vervolgens het verbruik op af. Met als resultaat een stralend schone was en een optimaal waterverbruik.