20.586 klanten beoordelen onze winkels met een 9.1

Al meer dan 50 jaar dé elektronicaspecialist

100 winkels door heel Nederland

Achteraf betalen via Klarna


Advies over wasmachines

EP: helpt u graag bij het kiezen van de juiste wasmachine.

Het energieverbruik van wasmachines

Het is voor het milieu en de portemonnee altijd aan te raden om te kiezen voor een energiezuinige wasmachine. Maar welke energieklasse is nou zuinig en past bij jou? Het energieverbruik verschilt per wasmachine. Op het energielabel staat het verbruik van de machine vermeldt, waarbij A+++ (-50%) het meest energiezuinig is. Zuinige wasmachines zijn vaak duurder in aanschaf, maar door het lagere energieverbruik verdient dit verschil zich ook weer terug. Bovendien is een energiezuinige wasmachine beter voor het milieu.

De meeste wasmachines kennen tegenwoordig energieklasse A+++. Door de vermelding van het aantal plussen achter de A, wordt aangegeven hoeveel zuiniger de wasmachine is ten opzichte van de standaardnorm voor energieklasse A. Zo is een wasmachine met energieklasse A+ 10% zuiniger dan energieklasse A, is een wasmachine met A++ 20% zuiniger dan energieklasse A en tot slot is een wasmachine met energieklasse A+++ 30% zuiniger dan energieklasse A. Hoe vaker je de wasmachine gebruikt, hoe rendabeler het is om te kiezen voor energiezuiniger wasmachine. De aller zuinigste wasmachines hebben na de classificatie A+++ nog een percentage staan, zoals bijvoorbeeld -40%, waarmee de verschillen binnen de energieklasse A+++ worden aangeduid.

Zeer zuinig | Zuinig | Redelijk zuinig | Normaal

Energiezuinig wassen

Energieverbruik van een wasmachine is gebaseerd op 220 standaard wascycli voor katoenprogramma's op 60°C en 40° bij volledige en gedeeltelijke lading, en het verbruik in de energiebesparende standen. Het werkelijke verbruik wordt bepaald door de wijze waarop het apparaat wordt gebruikt. Een wasmachine welke tot 125 kWh per jaar aan energie verbruikt wordt als een zeer zuinige wasmachine beschouwd, een zuinige wasmachine verbruikt tussen de 125 en 150 kWh per jaar aan energie, een redelijk zuinige wasmachine verbruikt tussen de 150 en 175 kWh per jaar aan energie en een normaal zuinige wasmachine verbruikt 175 kWh per jaar of meer aan energie.

  • Zeer zuinig (tot 125 kWh/jaar). Hier vind je onze wasmachines met een zeer zuinig energieverbruik, waarbij deze tot 125 kWh/jaar verbruiken, maar je kunt hier natuurlijk ook alle wasmachines vinden.
  • Zuinig (125 tot 150 kWh/jaar). Hier vind je onze wasmachines met een zuinig energieverbruik, waarbij deze 125 tot 150 kWh/jaar verbruiken, maar je kunt hier natuurlijk ook alle wasmachines vinden.
  • Redelijk zuinig (150 tot 175 kWh/jaar). Hier vind je onze wasmachines met een redelijk zuinig energieverbruik, waarbij deze 150 tot 175 kWh/jaar verbruiken, maar je kunt hier natuurlijk ook alle wasmachines vinden.
  • Normaal (175 kWh/jaar of meer). Hier vind je onze wasmachines met een normaal zuinig energieverbruik, waarbij deze 175 kWh/jaar of meer verbruiken, maar je kunt hier natuurlijk ook alle wasmachines vinden.

Berekening energiekosten wasmachines

Als je het energieverbruik van jouw wasmachine wilt uitrekenen naar de uiteindelijk te betalen energiekosten, dan kan je dit doen door de gemiddelde energiekosten per kWh in Nederland te vermenigvuldigen met het energieverbruik van de wasmachine. Op EP.nl onderscheiden wij het energieverbruik zeer zuinig (tot 125 kWh/jaar), zuinig (125 tot 150 kWh/jaar), redelijk zuinig (150 tot 175 kWh/jaar) tot normaal (175 kWh/jaar of meer). De stroomkosten in Nederland bedragen gemiddeld €0,21 tot €0,23 per kWh. Uiteraard kan dit bedrag afwijken op basis van energieleverancier, jouw gezinssamenstelling en onder andere het soort energie, zoals groene stroom of gewoon grijze stroom. Op basis van bovenstaande kenmerken berekenen wij de energiekosten op een gemiddelde van €0,22 per kWh.

Energieverbruik Stroomkosten Energiekosten
Zeer zuinig: tot 125 kWh/jaar €0,22 per kWh tot €27,50 kWh/jaar
Zuinig: 125 tot 150 kWh/jaar €0,22 per kWh €27,50 tot €33,- kWh/jaar
Redelijk zuinig: 150 tot 175 kWh/jaar €0,22 per kWh €33,- tot €38,50 kWh/jaar
Normaal: 175 kWh/jaar of meer €0,22 per kWh €38,50 kWh/jaar of meer

Wat is het energieklasse van mijn wasmachine?

Het energieverbruik en de energieklasse van de wasmachine staat weergegeven op het energielabel bij het product. Op het energielabel vind je de energieklasse (D t/m A+++), het energieverbruik in kilowattuur (kWh), het waterverbruik in liter, de inhoud voor in trommel (kg) en tot slot het geluidsniveau wassen en centrifugeren in dB. In de meeste gevallen zullen de wasmachines een energieklasse hebben van A++ t/m A+++.