25.708 klanten beoordelen onze winkels met een 9.1

Al meer dan 50 jaar dé elektronicaspecialist

100 winkels door heel Nederland

Achteraf betalen via Klarna

Winkelzoeker

Energie besparen met EP:

U zou zeggen: hoe langer u met een apparaat doet, hoe zuiniger. Toch is dat nog maar de vraag. Apparaten zijn de afgelopen tien jaar veel zuiniger geworden. Daarom loont het soms om een oud, nog werkend apparaat te verruilen voor een zuiniger exemplaar. De besparing weegt dan op tegen de kosten. Dus, wanneer loont het om…

…een oude koelkast te vervangen? 

Over het algemeen geldt: hoe ouder de koelkast, hoe gunstiger de aanschaf van een nieuwe koelkast is voor uw portemonnee én voor het milieu. Een rekenvoorbeeldje:

  • Een koel-vriescombinatie van 7 jaar oud gebruikt jaarlijks 350 kWh (80,-) aan stroom. 
  • Een koel-vriescombinatie van 20 jaar oud zelfs 500 kWH (115,-) per jaar.
  • Een nieuwe koel-vriescombinatie met energielabel A+++ gebruikt 150 kWH (35,-) per jaar.
  • De vervanging van het 20 jaar oude exemplaar levert dan een besparing op van 80,- per jaar.
  • Zou de nieuwe koelkast 600,- kosten, dan heeft u de investering dus na ongeveer 7 jaar terugverdiend. 

Zeker weten of omruilen voor u de moeite waard is? Kom dan voor persoonlijk en deskundig advies op maat naar de winkel.
 

…een droger te vervangen? 

Heeft u nog een oude droger met energielabel B of C? Drogers met een energielabel A gebruiken ongeveer de helft aan elektriciteit. Een warmtepompdroger met energielabel A++ verbruikt een derde van de stroom die een droger met energielabel B nodig heeft. Denkt aan een nieuwe droger, ga dan voor een zuinige A+++ variant. Dat is ook nog eens een stuk beter voor het milieu! 

…een vaatwasser of wasmachine te vervangen? 

Bent u toe aan een nieuwe wasmachine? Vergelijk de energielabels dan goed. Energieklasse A+ lijkt op het label misschien op het eerste gezicht zuinig, maar dit is momenteel een van de minst zuinige energieklasses bij wasmachines.

Een vaatwasser is goed voor zo’n 7 procent van uw energierekening. Kijk goed naar het energieverbruik als u een nieuwe aanschaft, dat kan behoorlijk variëren. Ook met een klein verschil kunt u over een langere periode honderden euro´s besparen.

…een TV te vervangen? 

In veel huishoudens wordt de televisie intensief gebruikt. Gelukkig zijn TV’s de afgelopen jaren veel energiezuiniger geworden. Zo verbruikt een plasma TV (42 inch) per jaar 100,- aan stroom. Een ouderwetse beeldbuis TV (29 inch) verbruikt ongeveer 40,-. Een LED TV (32 inch) staat voor ongeveer 30,- aan stroom per jaar. Met de vervanging van een plasma TV door een LED TV bespaart u al snel zo’n 70,- per jaar.

  • Bijkomend voordeel van een LED TV: deze nieuw TV’s hebben vrijwel geen sluipverbruik meer in de stand-by stand. Overigens speelt de grootte van het scherm ook een rol. De vuistregel is: hoe groter het scherm, hoe meer verbruik. Ook bij zuinige TV’s.

Bekijk onze energiezuinige producten: