21.943 klanten beoordelen onze winkels met een 9.1

Al meer dan 50 jaar dé elektronicaspecialist

100 winkels door heel Nederland

Achteraf betalen via Klarna


Welke elektrische apparaten zijn de grootste energieslurpers?

De televisie, wasmachine, koelkast en andere energiehongerige (huishoudelijke) apparaten in een gemiddeld huishouden zijn verantwoordelijk voor meer dan 50% van de energierekening. Wat kan je doen om energie te besparen? Hierbij onze slimme bespaartips.

Wasmachines en wasdrogers

Het is voor het milieu en uw portemonnee altijd aan te raden om te kiezen voor een energiezuinige wasmachine en droger. Maar welke energieklasse is nou zuinig en past bij u? Afvoerdrogers zijn in de regel zuiniger dan condensdrogers, maar wat als u geen afvoermogelijkheid heeft? Het is al raadzaam om te kiezen voor een warmtepompdroger (meest zuinige droger) als u slechts 1 à 2 keer in de week de droger gebruikt. Maar ook als u een 1400 toeren wasmachine heeft. Ten opzichte van energieklasse C bespaart u in deze situatie ruim 60,- per jaar.

  • Energieklasse wasmachines en wasdrogers

Het energieverbruik verschilt per wasmachine en droger. Op het energielabel staat het verbruik van de wasmachine en droger vermeld, waarbij energieklasse A het zuinigst is. Doordat een droger een grote gebruiker is van energie, is het aan te raden om de energieklasse van verschillende drogers mee te nemen in uw overweging. Zuinige drogers zijn vaak duurder in aanschaf, maar door het lagere energieverbruik verdient dit verschil zich ook weer terug. Bovendien is een zuinige droger beter voor het milieu. De meest zuinige droger is de warmtepompdroger. Deze drogers kunnen in sommige gevallen tot wel 60% zuiniger zijn dan energieklasse A. Hoe vaker u de droger gebruikt, hoe rendabeler het is om voor een warmtepompdroger te kiezen.

Koelkasten en vriezers

Een koelkast is één van de energievreters in uw huis. Gemiddeld zijn uw koelkast en vriezer verantwoordelijk voor ongeveer 17% van uw totale jaarlijkse energieverbruik. Gelukkig zijn er steeds meer energiezuinige varianten op de markt. Hoe energiezuinig een koelkast is, kunt u eenvoudig zien aan het energielabel. Hiervoor geldt dat A+++ het meest energiezuinig en D het minst energiezuinig is. Voor een doorsnee koel-vriescombinatie kan dit al een verschil van bijna 100,- euro opleveren. Heeft u nog een oude koelkast? Indien u een nieuwe, zuinige koelkast aanschaft scheelt dit behoorlijk in energiekosten. Het is niet zo dat een grote vriezer automatisch meer verbruikt dan een kleine vriezer. Dit is zeer afhankelijk van de energieklasse. Een energiezuinige vriezer kan al snel tientallen euro’s schelen op uw jaarlijkse energierekening! U verdient u nieuwe koelkast en vriezer dus snel terug. 

  • Vakantiestand koelkasten

Bij enkele merken koelkasten is het mogelijk om de koelkast op de zogenaamde ‘vakantiestand’ te zetten. Het koelvak wordt tijdens uw vakantie gedeactiveerd of in de stand-by-stand gezet. De vriezer blijft wel aan. Sommige koelkasten beschikken ook over een ‘ecostand’ die zorgt voor een optimale temperatuur bij een laag energieverbruik.

Televisies

Ook TV's zijn door de jaren heen energiezuiniger geworden, terwijl de beeldkwaliteit juist sterk verbeterd is. De afgelopen jaren hebben immers 4K, LED, OLED en QLED hun intrede gedaan. Als u thuis nog een 'oude' LCD TV heeft staan, dan kan het zeker de moeite lonen om deze te vervangen.
Wij hebben berekend dat u met een moderne LED, OLED of QLED TV ongeveer 10,- euro per jaar bespaart, vergeleken met een 8 jaar oude LCD TV van hetzelfde merk met dezelfde schermgrootte. Met een nieuwe TV geniet u daarbij ook nog eens van een betere beeldkwaliteit en een fris design in uw woonkamer. Driedubbele winst dus.

  • Verlaag de helderheid als u niet kijkt

Het spreekt voor zich dat u energie bespaart als u de TV uitzet wanneer u niet aan het kijken bent. Maar soms wilt u de TV wél kunnen horen, bijvoorbeeld als u in een andere ruimte bent en een praatprogramma wilt volgen of muziek wilt luisteren. In dat gevul kunt u op vrijwel iedere TV de helderheid verlagen. Hierdoor brandt de (achtergrond)verlichting van het scherm minder hard en dat bespaart stroom. Op sommige TV's kun u ook het scherm helemaal uitzetten, terwijl het geluid gewoon doorloopt. Kijk in de handleiding welke opties uw TV ondersteunt.