25.709 klanten beoordelen onze winkels met een 9.1

Al meer dan 50 jaar dé elektronicaspecialist

100 winkels door heel Nederland

Achteraf betalen via Klarna

Winkelzoeker

Wat is HDMI en waarom heb je het nodig

Als je op zoek bent naar een nieuwe televisie, spelcomputer of soundbar, ben je de term HDMI vast wel eens tegen gekomen. Maar wat is HDMI nu eigenlijk en wat doet het? HDMI staat voor High-Definition Multimedia interface en draagt zowel video- als audiosignalen digitaal over. Doordat het signaal ongecomprimeerd wordt overgedragen is de geluids- en beeldkwaliteit beter dan bij analoge aansluiting zoals SCART of het wel digitale DVI.

Een SCART aansluiting kan het signaal alleen analoog doorgeven en kom je tegenwoordig niet tot nauwelijks meer tegen. Een DVI-aansluiting kan de signalen wel digitaal doorgeven, echter ondersteund DVI geen audio. HDMI ondersteunt wel audio signalen en zo kan je dus met één enkele kabel zowel video als audio doorsturen.

Een ander voordeel van HDMI is dat maximale bandbreedte veel hoger is dan bij DVI. Hierdoor kunnen hogere beeldresoluties worden doorgestuurd, waardoor de kwaliteit toeneemt. Alle moderne televisies ondersteunen HDMI en ook andere apparatuur zoals een spelcomputer of soundbar hebben HDMI aansluitingen.

Verschillende soorten HDMI

De ontwikkelingen binnen beeld en geluid staan niet stil. De beelden die worden overgedragen van een Blu-ray speler of spelcomputer zijn van dermate hoge kwaliteit dat de oudere versies van HDMI hier niet mee overweg kunnen. Bij aanschaf van een nieuwe TV is het dus belangrijk om te controleren welke HDMI versie wordt ondersteund.

Inmiddels zijn we bij HDMI versie 2.1 aangekomen. Aangezien er nog vrij veel apparaten met HDMI 2.0 zijn, wordt deze ook toegelicht.

HDMI 2.0

Vanaf HDMI 2.0 is het mogelijk om 4K beelden in 50 of 60 Herz over HDMI te versturen. Daarnaast worden nieuwere audio formaten ondersteund zoals Dolby Atmos en DTS:X. Later is ook de toevoeging voor HDR formaten zoals HDR10 en Dolby Vision toegevoegd.

HDMI 2.1

In 2019 is HDMI gelanceerd. Belangrijkste verbeterpunten zijn de ondersteuning voor 8K tot 120 en de ondersteunding van nieuwe audioformaten.

Backwards compatible

Alle HDMI versies zijn backwards compatible. Hierdoor kan je gewoon een oudere blu-ray speler of spelcomputer aansluiten op een TV met een nieuwere versie HDMI.

Wat als ik een nieuwe televisie wil kopen?

Een televisie koop je niet ieder jaar en daarom is het verstandig om als je nu een nieuwe televisie koopt erop te letten dat je TV HDMI 2.1 heeft. Zo ben je er zeker van dat je de komende jaren niet tegen beperkingen aanloopt.