25.877 klanten beoordelen onze winkels met een 9.1

Al meer dan 50 jaar dé elektronicaspecialist

100 winkels door heel Nederland

Achteraf betalen via Klarna

Winkelzoeker

De beste stofzuiger zonder zak kopen

Het stofzuigen met een stofzuiger zonder zak is uitgevonden door de Brit James Dyson. Hij ontwikkelde een stofzuiger die door middel van de cycloontechniek ook stof kan zuigen, maar dan zonder dit op te hoeven vangen in een stofzak. Naast de toonaangevende stofzuigers zonder zak van Dyson zijn er tegenwoordig diverse bekende merken die ook zakloze stofzuigers hebben ontwikkeld. Bij de zakloze stofzuigers wordt het opgezogen vuil en stof opgeslagen in een stofreservoir. Dit reservoir kunt u gemakkelijk legen wanneer deze vol is. De stofzuiger zonder zak is naast de stofzuiger met zak erg geschikt voor het schoonhouden van een gemiddeld tot groot huishouden.

De stofzuiger zonder zak heeft een aantal voordelen en nadelen:

Voordelen 
+ Geen bijkomende kosten, doordat u nooit meer stofzakken hoeft te kopen.
+ Geen verlies aan zuigkracht.
+ u ziet direct wanneer het stofreservoir vol is en geleegd moet worden.
+ Lager energieverbruik doordat een stofzuiger zonder zak minder vermogen nodig heeft om goed te 
Kunnen stofzuigen.

Nadelen
- U ziet het stof en vuil altijd in het doorzichtige reservoir zitten.
- Het legen van het stofreservoir is niet altijd even smakelijk. Hierbij ontstaan nog wel eens
Stofwolken. (Tip: stofreservoir buiten huis legen in een zak zodat het stof niet kan wegwaaien).
- Een stofzuiger zonder zak is vaak niet een stille stofzuiger.
- Het filter dient regelmatig met de hand schoongemaakt te worden.

Waar moet u op letten bij de aanschaf van een stofzuiger zonder zak?

Energielabel voor stofzuigers

Consumenten hadden altijd de gedacht dat een stofzuiger met veel motorvermogen ook gelijk de beste stofzuiger zou zijn terwijl dit niet altijd het geval was. Vanaf 1 september 2014 zijn er op Europees niveau eisen vastgesteld welke zijn opgenomen in een energielabel voor stofzuigers.

Alle stofzuigers moeten vanaf deze datum voldoen aan de volgende eisen:

  • Maximaal 1600 Watt motorvermogen
  • Minstens 70% stofopname op tapijt. (Klasse A t/m G)
  • Minstens 95% stofopname op harde vloeren. (Klasse A t/m G)
  • De energieklasse is minstens klasse G. (Klasse A t/m G)

De hoogst haalbare prestatieklasse is energieklasse is A. Naast de energieklasse toont het label het energieverbruik in KWh, de stofuitstoot,de klasse van de stofopname op tapijt, de klasse van de stofopname op harde vloeren en het geluidsniveau.

Door middel van het energielabel kunt u als consument nu precies zien wat de verschillende prestaties van eens stofzuiger zijn. Klik op “energielabel uitgelicht” voor meer informatie over het energielabel voor stofzuigers.

Alle stofzuigers met energieklasse A

Bewegingsvrijheid 

Wanneer u over een grote ruimte beschikt of over een ruimte met weinig stopcontacten, dan is het verstandig om goed te kijken naar de actieradius. De actieradius van een stofzuiger is de grootte van het gebied dat u kunt stofzuigen, berekend vanaf het stopcontact tot aan de zuigmond.

Bij een stofzuiger met een grote actieradius heeft u vanzelfsprekend meer bewegingsvrijheid en hoeft u minder vaak van stopcontact te wisselen.

Een stofzuiger die stil is

Een grote ergernis van een stofzuiger kan het geluidsniveau zijn. Tegenwoordig zijn er stofzuigers die minder dan 70dB geluid produceren. Met deze “stille” stofzuigers is het stofzuigen minder storend tijdens het televisie kijken, voorkomt u bijvoorbeeld dat u kinderen wakker maakt tijdens het slapen,  of voorkomt u dat huisdieren schrikken of bang worden van de stofzuiger.

Ga naar alle stille stofzuigers (minder dan 70dB)

Geschikt voor harde vloeren

Wanneer u een harde vloer zoals laminaat, parket of een houtenvloer wilt stofzuigen, dan wilt u deze vloer natuurlijk niet beschadigen. Voor deze vloeren is een stofzuiger met parketborstel aan te raden. De parketborstel is uitgevoerd met langer borstelharen die om krassen op de vloer te voorkomen. De combiborstel die bij de meeste stofzuigers worden geleverd, kunnen ook gebruikt worden op harde vloeren. Echter is het risico op beschadigen van de vloer hierbij een stuk groter. In sommige gevallen wordt de parketborstel met de stofzuiger meegeleverd. Tevens zijn parketborstels ook los verkrijgbaar.

Geschikt voor mensen met allergieën

Bijna alle stofzuigers zijn voorzien van een motorfilter en een uitblaasfilter. Het motorfilter voorkomt dat kleine stofdeeltjes in de motor komt. Het uitblaasfilter zorgt dat er zo min mogelijk fijne stofdeeltjes weer terug in de kamer worden geblazen. Voor mensen die allergisch of astmatisch zijn, is een stofzuiger met een goed filter systeem onmisbaar. Het HEPA-filter  staat voor High Efficiency Particulate Air filter , en is het best erkende filtersysteem voor mensen die allergisch of astmatisch zijn. Dit filter houdt tot bijna 100% stofdeeltjes tegen.

Geschikt voor mensen met huisdieren

Bij de meeste stofzuigers wordt een normale zuigmond en/of parketborstel geleverd. Voor het verwijderen van hardnekkig vuil of dierenharen uit tapijt zijn deze bijgeleverde borstels meestal niet voldoende. De turboborstel is hiervoor zeer geschikt. Deze borstels werken met een draaiende borstel welke dierenharen en hardnekkig vuil uit tapijt makkelijker en grondig op kunnen zuigen.    

Overige aandachtspunten bij de aanschaf van een stofzuiger

De overige punten waar u rekening mee kunt houden bij de aanschaf van een stofzuiger kunnen zijn:

  • Zuigkrachtregeling: Bij een huishouden met verschillende soorten vloeren is een stofzuiger met elektronische zuigkrachtregeling aan te raden. Hiermee past u eenvoudig de gewenste zuigkracht aan voor het soort vloer dan gereinigd moet worden.
  • Telescopische buizen: Een telescopische buis heeft het voordeel dat de lengte van de kan worden aangepast aan de gewenste werkhoogte. Tevens kan deze na gebruik ingeschoven worden zodat deze minder ruimte inneemt bij het opruimen.
  • Meegeleverde hulpstukken: naast de normale (combi) zuigmond en/of de parketborstel worden bij de meeste stofzuiger diversen hulpstukken geleverd. Zo is een plumeauborstel erg makkelijk stofzuigen van kleine oppervlakken zoals traptreden of de planken van een kast. De kierenzuiger om makkelijk hoeken en gaten te stofzuigen. En de radiatorborstel radiatoren te kunnen schoonmaken.

Heeft u hulp nodig?

Vindt u het lastig om de juiste stofzuiger te vinden die geschikt voor u is en heeft u behoefte aan een persoonlijk advies van één van onze verkopers? Wij hebben ruim 100 EP:Winkels door heel Nederland waar wij u graag persoonlijk te woord staan en u een gepast advies geven. Zoek hier uw dichtstbijzijnde EP:Winkel.