25.708 klanten beoordelen onze winkels met een 9.1

Al meer dan 50 jaar dé elektronicaspecialist

100 winkels door heel Nederland

Achteraf betalen via Klarna

Winkelzoeker

De beste robotstofzuiger kopen

De robotstofzuiger is een intelligente stofzuiger die zelf aan de slag gaat met stofzuigen in huis. De meeste robotstofzuigers hebben een zuigopening en een borstel aan de onderkant. De borstel helpt het vuil naar binnen, wanneer zuigkracht alleen niet genoeg is. Door het gebruik van verschillende sensoren, navigatie- en mapmethodes zorgt deze robot voor een schoon resultaat. Veel mensen denken dat het schoonmaak resultaat van de robotstofzuiger het zelfde is als van een normale stofzuiger. Dit is helaas niet het geval. Robotstofzuigers kunnen in veel gevallen namelijk niet op alle plekken schoonmaken zoals bijvoorbeeld onder banken en kasten. Het schoonmaken in hoeken is ook erg lastig voor de robotstofzuiger omdat zij bijna altijd een ronde vorm hebben. De zijborsteltjes kunnen hierbij soms licht ondersteunen in het verzamelen van het vuil uit hoeken of langs muren. De robot stofzuiger is goed aan te raden als extra stofzuiger voor mensen die weinig tijd of zin hebben om te stofzuigen of door mensen die simpelweg niet kunnen stofzuigen door lichamelijke beperkingen.

De robotstofzuiger heeft een aantal voordelen en nadelen:

Voordelen
+ Gemakkelijk
+ Goede aanvulling in huis naast de gewone stofzuiger
+ Instelbare timer. Robotstofzuigers kunnen op vooringestelde tijden stofzuigen
+ Zelfvoorzienend
+ Ideaal voor mensen met een lichamelijke beperking

Nadelen
- Minder effectief en minder zuigkracht dan gewone stofzuigers
- Klein stofreservoir. Moet dus vaker geleegd worden
- Zuigt om objecten heen. Alle objecten op de vloer moeten worden weggehaald
- Stofzuigen duurt langer dan wanneer u met de hand stofzuigt

123

Verschillende soorten vloeren

In veel huizen zijn verschillende ondergronden aanwezig. Sommige robotstofzuigers zijn niet geschikt voor alle soorten ondergronden. Hoogpolige tapijten of vloerkleden kunnen vaak voor problemen zorgen. Het schoonmaken op lagere tapijten verschilt per robot. Alle robotstofzuigers kunnen zonder problemen worden ingezet op harde vloeren.

Bij de aanschaf van een robotstofzuiger is het dus raadzaam om goed te kijken voor welke ondergronden deze geschikt moet zijn.

De route van het schoonmaken

De meeste robots kunnen via vooringestelde programma’s een route maken door de ruimte. Door het gebruik van verschillende sensoren, navigatie- en mapmethodes zorgt deze robot voor een schoon resultaat . Het te reinigen gebied kan in veel gevallen afgebakend worden met een virtuele muur. Hiermee krijgt de robot een signaal waarna hij weet dat hij daar niet voorbij kan gaan. Bij sommige robots kan een gebied afgezet worden met een magneetstrip. Deze strip zorgt er ook voor dat de robot daar niet voorbij gaat. De meeste robots hebben ook enkele sensoren waardoor zij niet van een trap of afgrond rijden.

Schoonmaken op een door u gewenst tijdstip

Veel robotstofzuigers doen er een tijdje over om de schoonmaakroute in een ruimte volledig te kunnen doen. Tegenwoordig zijn er dan ook veel robotstofzuigers op de markt waarbij een schoonmaakprogramma van te voren kan worden ingesteld. Op deze manier kunt u de robot zo instellen dat hij bijvoorbeeld alleen schoonmaakt op momenten dat u niet thuis bent. Na het schoonmaken keert deze robot dan automatisch weer terug naar het laadstation.

Het legen van het stofreservoir

Buiten dat een robotstofzuiger uit zich zelf kan stofzuigen, leegt hij helaas niet zelf het stofreservoir in de vuilnisemmer. Het stofreservoir moet dus regelmatig met de hand worden geleegd. Ons advies is om het stofreservoir dagelijks te legen om vieze luchtjes in huis te voorkomen en om te zorgen dat de robot tijdens een volgende schoonmaakroute niet gelijk vol is.

Automatisch opladen op het laadstation

Veel robotstofzuigers worden geleverd met een laadstation. Wanneer de robotstofzuiger merkt dat de accu leeg begint te raken, dan zal deze automatisch naar het laadstation terug gaan om zichzelf weer op te laden. Bepaalde modellen zullen de werkzaamheden weer hervatten van de plek zij gebleven waren als de accu weer opgeladen is. Bij modellen waar geen laadstation bij wordt geleverd, zal u de robotstofzuiger gestrand terug vinden op de plek waar de accu volledig is leeg geraakt.

Problemen bij het schoonmaken van grote ruimtes

Bij het schoonmaken van grote ruimtes zal een robotstofzuiger meer moeite hebben. De robotstofzuiger kan dan namelijk moeilijk bepalen waar hij al is geweest en waar hij nog moet komen. De accuduur en het geheugen zijn hiervoor simpelweg niet toereikend. Voor grote ruimtes vanaf 75 vierkante meter en meer is het daarom verstandig een robotstofzuiger aan te schaffen die kan werken met een vuurtoren. Deze vuurtoren splitst een ruimte af in 2 delen. De robotstofzuiger weet dan dat hij eerst de ene helft en daarna pas de andere helft moet schoonmaken. Bij een aantal modellen wordt de vuurtoren standaard meegeleverd. Bij veel andere modellen is de vuurtoren optioneel en zit niet standaard in de doos. Deze robotstofzuigers zijn hiervoor dan wel geschikt maar zal de vuurtoren los aangeschaft moeten worden.

Een robot die ook kan dweilen

De meeste robots op de markt voor schoonmaken zijn robotstofzuigers. Waar een robotstofzuiger vast vuil van harde vloeren niet kunnen schoonmaken, zijn er ook robots die harde vloeren kunnen afnemen, dweilen of schrobben.

Heeft u hulp nodig?

Vindt u het lastig om de juiste robotstofzuiger te vinden die geschikt voor u is en heeft u behoefte aan een persoonlijk advies van één van onze verkopers? Wij hebben ruim 100 EP: winkels door heel Nederland waar wij u graag persoonlijk te woord staan en u een gepast advies geven. Vind uw EP: winkel.