25.681 klanten beoordelen onze winkels met een 9.1

Al meer dan 50 jaar dé elektronicaspecialist

100 winkels door heel Nederland

Achteraf betalen via Klarna

Winkelzoeker

Het energielabel voor stofzuigers uitgelicht

Een duidelijk en behulpzaam energielabel wat u kan helpen bij de oriëntatie en de aanschaf van een nieuwe stofzuiger. Om een duidelijk en goed overzicht te krijgen bij de oriëntatie van een stofzuiger zijn er een aantal belangrijke kenmerken voor stofzuigers waar u rekening mee wilt houden. Deze kenmerken wilt u natuurlijk zo goed mogelijk inzichtelijk krijgen. Vanaf 1 september 2014 zijn er daarom op Europees niveau eisen vastgesteld welke zijn opgenomen in een energielabel voor stofzuigers.

Alle stofzuigers moeten vanaf deze datum voldoen aan de volgende eisen:

  • Maximaal 1600 Watt motorvermogen
  • Minstens 70% stofopname op tapijt (Klasse A t/m G)
  • Minstens 95% stofopname op harde vloeren (Klasse A t/m G)
  • De energieklasse is minstens klasse G (Klasse A t/m G)

Op het energielabel staan de volgende zaken vermeld:

Efficiëntieklasse

De efficiëntieklasse geeft aan hoeveel energie de stofzuiger verbruikt in kWh. Deze energieklasse wordt aangegeven op een schaal van A t/m G waarbij A de meest energiezuinige stofzuiger is.

Let op: vanaf 1 september 2014 mogen fabrikanten alleen nog stofzuiger van maximaal 1.600 Watt op de markt brengen. Voor energie-efficiëntieklasse A, moet het verbruik van de stofzuiger lager zijn dan 850 Watt.

Jaarlijkse energieverbruik in kWh per jaar

Dit jaarlijkse energieverbruik wordt weergegeven in kWh en wordt berekend voor een gemiddeld huishouden met 87 m2 en een frequentie van 50 keer per jaar. De werkelijke waarde hangt af van het gebruik van het apparaat.

Klasse heruitstoot van stof

Deze waarde geeft aan geeft aan hoe schoon de uitgestoten lucht is. U krijgt hiermee een duidelijke indicatie van de kwaliteit van de filtering. Dit wordt weergegeven op een schaal van A t/m G, waarbij A de beste prestaties aangeeft.

Reinigingsprestaties op tapijt

Deze waarde geeft aan hoeveel stof de stofzuiger opneemt op een standaard testtapijt. Dit wordt weergegeven op een schaal van A t/m G, waarbij A de beste prestaties aangeeft.

Reinigingsprestaties op harde vloeren

Deze waarde geeft aan hoeveel stof de stofzuiger opneemt op een harde vloer zoals parket of laminaat. Dit wordt weergegeven op een schaal van A t/m G, waarbij A de beste prestaties aangeeft.

Geluidsniveau in decibel

Het geluidsniveau van de stofzuiger, weergegeven in decibel (dB).

Wanneer u op zoek bent naar een nieuwe stofzuiger kunt u nu alle relevante informatie van het nieuwe energielabel betrekken bij de oriëntatie en keuze.