25.685 klanten beoordelen onze winkels met een 9.1

Al meer dan 50 jaar dé elektronicaspecialist

100 winkels door heel Nederland

Achteraf betalen via Klarna

Winkelzoeker

Wasprogramma

Alle wasprogramma's opgesomd

Welke wasprogramma’s zijn er?

Iedere wasmachine heeft een veelvoud aan wasprogramma’s. Ieder programma is afgestemd op het soort kleding dat je wilt wassen. Daarnaast zijn er nog extra programma’s zoals extra lang, anti-kreukt of energie zuinig.

Veel van deze programma’s zitten standaard op een wasmachine. Veel wasmachines tonen middels een symbool en tekst een duidelijke uitleg, maar dit gebeurt niet altijd. Daarom is het verstandig om altijd de handleiding van je wasmachine te bewaren. Zo heb je altijd een naslagwerk.

Voordat je jouw kleren gaat wassen, is het verstandig om eerst te controleren op welk programma je kleding gewassen mag worden. Dit doe je door de kledingsymbolen in het label te controleren. Pas het wasprogramma hier op aan.

Standaard wasprogramma’s

Hoewel iedere wasmachine weer andere opties biedt , zijn er een aantal programma’s die iedere wasmachine heeft:

 • Katoen: Standaard wasprogramma voor katoen en linnen.
 • Synthetisch: Programma voor kleding dat niet van natuurlijk materiaal is gemaakt zoals Nylon en Polyester. Het is aan te raden je wasmachine op dit programma maar voor de helft te vullen.
 • Gemengde was: Met dit programma kan je allerlei soorten kleding tegelijk wassen. Katoen, linnen, en zelfs synthetische kleding was je tegelijkertijd. Het is verstandig je wasmachine maar voor de helft te vullen.
 • Wol: Wasprogramma waarmee je wollen kleren veilig kan wassen zonder dat het beschadigd.

Aanvullende wasprogramma’s

Onderstaand een greep uit veel voorkomende aanvullende wasprogramma’s:

 • Extra spoelen: Na het wassen van de kleding, doet de wasmachine nog een extra spoelbeurt. Hierdoor wordt ook eventueel overgebleven wasmiddel weggespoeld.
 • Verkort: Heb je haast en wil je toch snel schone kleding. Met dit programma is je was sneller klaar dan normaal. Houd er wel rekening mee dat je was minder goed wordt gespoeld en dat je meer energie verbruikt.
 • Eco: Hoewel het wasprogramma langer duurt dan een normaal wasprogramma, was je hiermee wel energiezuiniger. De tempratuur wordt tijdens het wassen minder hoog.
 • Voorwas: Als je kleding erg vies is en veel zand of stof bevat is het verstandig om eerst een voorwas te doen. Hiermee is het grootste gedeelte van het vuil al weg en kan je daarna je andere was toevoegen. Zo voorkom je dat je andere kleding vol met zand raakt.
 • Opfrissen: Ideaal wasprogramma om je kleding even snel op te frissen. Dit programma duurt ongeveer 15 tot 30 minuten. Houd er wel rekening mee dat je maar 2 á 3 kilo kan wassen.
 • Anti-kreuk: Tijdens het wassen en centrifugeren draait de wasmachine op een lager toerental. Daarnaast blijft de wasmachine nog rustig draaien (niet continue) totdat je de was eruit haalt.
 • Sportkleding: Tijdens dit wasprogramma wordt er extra goed gespoeld zodat eventuele zweetlucht verdwijnt.
 • Anti-allergie: Als je allergisch bent voor pollen of bepaalde dieren, is het verstandig je kleding te wassen op dit programma. Dit programma heeft meer spoelbeurten en wast op een hogere tempratuur.

Uiteraard zijn er nog veel meer wasprogramma's en hebben verschillende merken ook weer hun eigen specifieke wasprogramma's.