16.338 klanten beoordelen onze winkels met een 9.1

Al meer dan 50 jaar dé elektronicaspecialist

100 winkels door heel Nederland

Achteraf betalen via Afterpay


Energieverbruik

EP: helpt je graag bij het kiezen van de juiste wasdroger.

Hoeveel energie verbruikt een wasdroger?

Het is voor het milieu en je portemonnee altijd aan te raden om te kiezen voor een energiezuinige wasdroger. Maar welke energieklasse is nu zuinig en past bij jou? Het energieverbruik verschilt per wasdroger. Op het energielabel staat het energieverbruik van de droger vermeld, waarbij een wasdroger met energieklasse A+++ het meest energiezuinig is. Doordat een droger een grote gebruiker is van energie, is het aan te raden om de energieklasse van verschillende wasdrogers mee te nemen in je overweging. Zuinige wasdrogers zijn vaak duurder in aanschaf, maar door het lagere energieverbruik verdient dit verschil zich ook weer terug. Bovendien is een zuinige wasdroger beter voor het milieu.

Naar alle energiezuinige wasdrogers

Energieklasse A+++

Op het energielabel van de wasdroger staat het energieverbruik, en energieklasse (ook wel: energie-efficiëntieklasse) vermeldt. De meest zuinige wasdroger is de warmtepompdroger. Hoe vaker je de wasdroger gebruikt, hoe rendabeler het is om voor een warmtepompdroger te kiezen. Een warmtepompdroger is de meest energiezuinige wasdroger, in vergelijking met een condensdroger en een afvoerdroger. Met de meest energiezuinige A+++ warmtepompdrogers kun je tot wel €75,- aan energiekosten en daarmee tot wel 300 kWh/jaar besparen!

Energieverbruik per jaar

Het energieverbruik van een wasdroger is gebaseerd op 160 droogcycli van het standaard katoenprogramma bij volle belading en halve belading, als ook het gebruik van programma's met minder capaciteit. Het werkelijke verbruik wordt bepaald door de wijze waarop het apparaat wordt gebruikt. Een wasdroger welke 200 kWh of minder per jaar aan energie verbruikt wordt als een zeer zuinige wasdroger beschouwd, een zuinige wasdroger verbruikt tussen de 200 en 300 kWh per jaar aan energie, een redelijk zuinige wasdroger verbruikt tussen de 300 en 400 kWh per jaar aan energie, een normaal zuinige wasdroger verbruikt tussen de 400 en 500 kWh per jaar of meer aan energie en de minst zuinige wasdroger verbruikt 500 kWh of meer per jaar aan energie.

Energiekosten per jaar

Als je het energieverbruik van je wasdroger wilt uitrekenen naar de uiteindelijk te betalen energiekosten, dan kan je dit doen door de gemiddelde energiekosten per kWh in Nederland te vermenigvuldigen met het energieverbruik van de wasdroger. De stroomkosten in Nederland bedragen gemiddeld € 0,21 tot € 0,23 per kWh. Uiteraard kan dit bedrag afwijken op basis van energieleverancier, de grootte van je huishouden en onder andere het soort energie, zoals groene stroom of gewoon grijze stroom. Op basis van bovenstaande kenmerken berekenen wij de energiekosten op een gemiddelde van € 0,22 per kWh.

  • Voorbeeld: 500 kWh x € 0,22 = € 110. Door het jaarlijkse energieverbruik van de wasdroger te vermenigvuldigen met de energiekosten per kWh heb je de energiekosten per jaar uitgerekend. Hoe energiezuiniger de wasdroger, hoe minder energie deze verbruikt en hoe minder energiekosten je per jaar hebt!

Bekijk hier alle wasdrogers.