Gratis thuisbezorgd

Gratis ophalen bij één van onze 100 winkels

14 dagen bedenktijd op alle online aankopen

Achteraf betalen via Afterpay


Advies over wasdrogers

EP: helpt u graag bij het kiezen van de juiste wasdroger.

Het energieverbruik van wasdrogers

Het is voor het milieu en uw portemonnee altijd aan te raden om te kiezen voor een energiezuinige wasdroger. Maar welke energieklasse is nou zuinig en past bij u? Afvoerdrogers zijn in de regel zuiniger dan condensdrogers, maar wat als u geen afvoermogelijkheid heeft? Het is al raadzaam om te kiezen voor de warmtepompdroger (meest zuinige droger) als u slechts 1 a 2 keer in de week de wasdroger gebruikt. Maar ook als u een 1400 toeren wasmachine heeft. Ten opzichte van energieklasse C bespaart u in deze situatie ruim 60,- per jaar.

Het energieverbruik verschilt per wasdroger. Op het energielabel staat het verbruik van de droger vermeld, waarbij energieklasse A+++ het meest energiezuinig is. Doordat een droger een grote gebruiker is van energie, is het aan te raden om de energieklasse van verschillende drogers mee te nemen in uw overweging. Zuinige drogers zijn vaak duurder in aanschaf, maar door het lagere energieverbruik verdient dit verschil zich ook weer terug. Bovendien is een zuinige droger beter voor het milieu. De meest zuinige droger is de warmtepompdroger. Deze drogers kunnen in sommige gevallen tot wel 60% zuiniger zijn dan energieklasse A. Hoe vaker u de droger gebruikt, hoe rendabeler het is om voor een warmtepompdroger te kiezen. Wij adviseren u om bij de aanschaf van de droger rekening te houden met het vulgewicht van de trommel. Des te groter het vulgewicht, hoe beter uw kleding zult drogen. Deze heeft namelijk meer ruimte om de lucht door te laten in de trommel. Kies altijd een droger die een minimaal gelijk, of groter vulgewicht heeft dan uw wasmachine. Zo voorkomt u dat u uw wasgoed in 2 delen moet drogen.

Zeer zuinig | Zuinig | Redelijk zuinig | Normaal | Minst zuinig

Het energieverbruik

Energieverbruik van een wasdroger is gebaseerd op 160 droogcycli van het standaard katoenprogramma bij volle belading en halve belading, als ook het gebruik van programma's met minder capaciteit. Het werkelijke verbruik wordt bepaald door de wijze waarop het apparaat wordt gebruikt. Een wasdroger welke tot 200 kWh per jaar aan energie verbruikt wordt als een zeer zuinige wasdroger beschouwd, een zuinige wasdroger verbruikt tussen de 200 en 3000 kWh per jaar aan energie, een redelijk zuinige wasdroger verbruikt tussen de 300 en 400 kWh per jaar aan energie, een normaal zuinige wasdroger verbruikt tussen de 400 en 500 kWh per jaar of meer aan energie en de minst zuinige wasdroger verbruikt 500 kWh/jaar of meer aan energie.

Berekening energiekosten wasdrogers

Als u het energieverbruik van uw wasdroger wilt uitrekenen naar de uiteindelijk te betalen energiekosten, dan kun u dit doen door de gemiddelde energiekosten per kWh in Nederland te vermenigvuldigen met het energieverbruik van de wasdroger. Op EP.nl onderscheiden wij het energieverbruik zeer zuinig (tot 200 kWh/jaar), zuinig (200 tot 300 kWh/jaar), redelijk zuinig (300 tot 400 kWh/jaar), normaal (400 tot 500 kWh/jaar) tot zelfs minst zuinig (500 kWh/jaar of meer). De stroomkosten in Nederland bedragen gemiddeld €0,21 tot €0,23 per kWh. Uiteraard kan dit bedrag afwijken op basis van energieleverancier, uw gezinssamenstelling en onder andere het soort energie, zoals groene stroom of gewoon grijze stroom. Op basis van bovenstaande kenmerken berekenen wij de energiekosten op een gemiddelde van €0,22 per kWh.

Energieverbruik Stroomkosten Energiekosten
Zeer zuinig: tot 200 kWh/jaar €0,22 per kWh tot €44,- kWh/jaar
Zuinig: 200 tot 300 kWh/jaar €0,22 per kWh €44,- tot €66,- kWh/jaar
Redelijk zuinig: 300 tot 400 kWh/jaar €0,22 per kWh €66,- tot €88,- kWh/jaar
Normaal: 400 tot 500 kWh/jaar €0,22 per kWh €88,- tot €110,- kWh/jaar
Minst zuinig: 500 kWh/jaar of meer €0,22 per kWh €110,- kWh/jaar of meer