25.709 klanten beoordelen onze winkels met een 9.1

Al meer dan 50 jaar dé elektronicaspecialist

100 winkels door heel Nederland

Achteraf betalen via Klarna

Winkelzoeker

1. Wat is de functie van een router?

Een router is het hart van uw thuisnetwerk en zorgt ervoor dat uw internetverbinding wordt verdeeld over de apparaten. die zijn verbonden met uw netwerk. Zorg bij het instellen van uw router er altijd voor dat u werkt met een WPA2 beveiliging. Op deze manier dekt u alle gevaren van buitenaf af. 

Een trage of langzame (draadloze) netwerkverbinding kan irritaties en frustraties opwekken. Ook al beschikt u over de nieuwste, snelste apparaten, zonder een goede, snelle router haalt u nooit alles uit uw netwerk. 

functie router

2. Een snelle overdrachtssnelheid is cruciaal

De overdrachtssnelheid tussen bijvoorbeeld uw router en uw laptop/PC, is o.a. afhankelijk van de soort netwerkaansluiting. De twee meest voorkomende zijn Fast Ethernet en Gigabit Ethernet. 

Verschil Fast Ethernet en Gigabit Ethernet router

Bijna alle nieuwe routers beschikken over Gigbit Ethernet. Met deze netwerkaansluiting is de overdrachtssnelheid tussen uw laptop/PC en router 1.000 Mbit/s. Met Fast Ethernet is dit slechts 100 Mbit/s. Om het aantal MB per seconde uit te rekeken, deelt u het aantal Mbit/s door 8. Bij 1.000 Mbit/s is de doorvoersnelheid 125MB per seconde, bij 100 Mbit/s is dat 12,5MB per seconde. Kopieert u een film van 1GB, dan doet een Gigabit router daar 8,2 seconden over. Een Fast Ethernet router doet daar 10 keer zo lang over, namelijk 82 seconden. In de regel is een Gigabit Ethernet router dus 10 keer sneller dan een Fast Ethernet router. 

3. Snelheid van een router

De snelheid van uw draadloos netwerk wordt bepaald door een tweetal standaarden, namelijk Wireless N en Wireless AC. Het verschil in beide standaarden zit hem in de snelheid. Een Wireless N router haalt een maximale snelheid van 450 Mbit/s (37,5 MB per seconde). Een Wireless AC router haalt daarentegen een maximale snelheid van 1.300 Mbit/s (162,5 MB per seconde). Een Wireless AC router is dus bijna 3 keer zo snel als een Wireless N router. 

draadloos bereik

4. Bereik van een router

Tegenwoordig zijn steeds meer apparaten aangesloten om uw netwerk, zoals uw tv, magnetron, gameconsole en laptop. Draadloze netwerken maken gebruik van twee frequenties om het draadloze signaal door te geven, de 2.4 GHz en 5 GHz frequentie. 

Een single-band router maakt gebruik van de 2.4GHz frequentie, een dual-band router maakt gebruik van twee banden, zowel de 2.4 GHz als de 5 GHz. 

Doordat steeds meer apparaten op de 2.4 GHz zijn aangesloten, wordt deze band steeds drukker. Dit gaat ten koste van de snelheid van uw draadloze netwerk. Ook zijn er reeds tri-band routers op de markt. Deze routers maken gebruik van 3 banden, namelijk één 2.4 GHz band en 2 5 GHz banden. 

Let bij de aanschaf van een router goed op of uw apparatuur geschikt is voor de 5 GHz frequentie, anders haalt u geen voordeel uit een dual-band router. De 5 GHz frequentie is daarentegen een stuk ruimer en minder druk, waardoor uw draadloze netwerk hogere snelheden bereikt. Daarnaast is uw netwerk op deze band een stuk stabieler.