16.916 klanten beoordelen onze winkels met een 9.1

Al meer dan 50 jaar dé elektronicaspecialist

100 winkels door heel Nederland

Achteraf betalen via Afterpay


Energieverbruik

EP: helpt je graag bij het kiezen van de juiste vaatwasser.

Hoeveel energie verbruikt een koelkast?

Het is voor het milieu en je portemonnee altijd aan te raden om te kiezen voor een energiezuinige vaatwasser. Maar welke energieklasse is nu zuinig, of het zuinigst, en past bij jou? Het energieverbruik verschilt per vaatwasser. Hoe energiezuinig een vaatwasser is, kun je eenvoudig zien aan het energielabel. Op het energielabel staat het energieverbruik van de vaatwasser vermeld, waarbij een vaatwasser met energieklasse A+++ het meest energiezuinig is. Doordat een vaatwasser een grote gebruiker is van energie, is het aan te raden om de energieklasse van verschillende vaatwassers mee te nemen in je overweging. Heb je nog een oude vaatwasser? Indien je een nieuwe, zuinige vaatwasser aanschaft scheelt dit behoorlijk in energiekosten. Zuinige vaatwassers zijn vaak duurder in aanschaf, maar door het lagere energieverbruik verdient dit verschil zich ook weer terug. Bovendien is een zuinige vaatwasser beter voor het milieu.

Energieklasse A+++ | Energieverbruik per jaar | Energiekosten per jaar

Energieklasse A+++

Het energieverbruik en de energieklasse van de vaatwasser staat weergegeven op het energielabel bij het product. Op het energielabel vind je de energieklasse (D t/m A+++), het energieverbruik in kilowattuur (kWh), het waterverbruik in liter (l), het droogresultaat (G t/m A), het aantal standaardcouverts en tot slot het geluidsniveau in dB. In de meeste gevallen zullen de vaatwassers een energieklasse hebben van A+ t/m A+++, daar waar in dit geval A+ als zuinig gezien kan worden, maar eigenlijk als minst energiezuinig wordt beschouwd. Vaatwassers met een energieklasse A+++ zijn in dit geval het meest energiezuinig.

Het energieverbruik per jaar

Het energieverbruik van een vaatwasser is gebaseerd op de resultaten van standaardtests gedurende 24 uur. Het feitelijke energieverbruik is afhankelijk van de manier waarop het apparaat wordt gebruikt en de plaats waar het zich bevindt. Een vaatwasser welke een heel laag energieverbuik heeft verbruikt tot 200 kWh per jaar aan energie, een vaatwasser welke een laag energieverbuik heeft verbruikt tussen de 200 en 225 kWh per jaar aan energie, een vaatwasser welke een gemiddeld energieverbuik heeft verbruikt tussen de 225 en 250 kWh per jaar aan energie, een vaatwasser welke een hoog energieverbuik heeft verbruikt tussen de 250 en 275 kWh per jaar aan energie, en een vaatwasser welke een heel hoog energieverbuik heeft verbruikt 275 kWh per jaar of meer aan energie.

Energiekosten per jaar

Als je het energieverbruik van je vaatwasser wilt uitrekenen naar de uiteindelijk te betalen energiekosten, dan kan je dit doen door de gemiddelde energiekosten per kWh in Nederland te vermenigvuldigen met het energieverbruik van de vaatwasser. De stroomkosten in Nederland bedragen gemiddeld € 0,21 tot € 0,23 per kWh. Uiteraard kan dit bedrag afwijken op basis van energieleverancier, de grootte van je huishouden en onder andere het soort energie, zoals groene stroom of gewoon grijze stroom. Op basis van bovenstaande kenmerken berekenen wij de energiekosten op een gemiddelde van € 0,22 per kWh.

  • Voorbeeld: 250 kWh x € 0,22 = € 55,-. Door het jaarlijkse energieverbruik van de vaatwasser te vermenigvuldigen met de energiekosten per kWh heb je de energiekosten per jaar uitgerekend. Hoe energiezuiniger de vaatwasser, hoe minder energie deze verbruikt en hoe minder energiekosten je per jaar hebt!