20.138 klanten beoordelen onze winkels met een 9.1

Al meer dan 50 jaar dé elektronicaspecialist

100 winkels door heel Nederland

Achteraf betalen via Klarna


Energieverbruik

EP: helpt je graag bij het kiezen van de juiste vriezer.

Hoeveel energie verbruikt een vriezer?

Het is voor het milieu en je portemonnee altijd aan te raden om te kiezen voor een energiezuinige vriezer. Een vriezer is één van de grootste energievreters in huis. Gemiddeld zijn de koelkast en vriezer verantwoordelijk voor ongeveer 17% van jouw totale jaarlijkse energieverbruik. Gelukkig zijn er steeds meer energiezuinige varianten op de markt. Maar welke energieklasse is nu zuinig, of het zuinigst, en past bij jou? Het energieverbruik verschilt per vriezer. Hoe energiezuinig een vriezer is, kun je eenvoudig zien aan het energielabel. Op het energielabel staat het energieverbruik van de vriezer vermeld, waarbij een vriezer met energieklasse A+++ het meest energiezuinig is. Doordat een vriezer een grote gebruiker is van energie, is het aan te raden om de energieklasse van verschillende vriezers mee te nemen in je overweging. Heb je nog een oude vriezer? Indien je een nieuwe, zuinige vriezer aanschaft scheelt dit behoorlijk in energiekosten. Zuinige vriezers zijn vaak duurder in aanschaf, maar door het lagere energieverbruik verdient dit verschil zich ook weer terug. Bovendien is een zuinige vriezer beter voor het milieu.

Energieklasse A+++ | Energieverbruik per jaar | Energiekosten per jaar

Energieklasse A+++

Het energieverbruik en de energieklasse van de vriezer staat weergegeven op het energielabel bij het product. Op het energielabel vind je de energieklasse (D t/m A+++), het energieverbruik in kilowattuur (kWh) en de inhoud in het vriesgedeelte (liter) en tot slot het geluidsniveau in dB. In de meeste gevallen zullen de vriezers een energieklasse hebben van A+ t/m A+++, daar waar in dit geval A+ als zuinig gezien kan worden, maar eigenlijk als minst energiezuinig wordt beschouwd. Vriezers met een energieklasse A+++ zijn in dit geval het meest energiezuinig.

Het energieverbruik per jaar

Energieverbruik van een vriezer is gebaseerd op de resultaten van standaardtests gedurende 24 uur. Het feitelijke energieverbruik is afhankelijk van de manier waarop het apparaat wordt gebruikt en de plaats waar het zich bevindt. Een tafelmodel vriezer of vrieskast welke tot 100 kWh per jaar aan energie verbruikt wordt als een zeer zuinige tafelmodel vriezer of vrieskast beschouwd, een zuinige tafelmodel vriezer of vrieskast verbruikt tussen de 100 en 150 kWh per jaar aan energie, een redelijk zuinige tafelmodel vriezer of vrieskast verbruikt tussen de 150 en 200 kWh per jaar aan energie en een normaal zuinige tafelmodel vriezer of vrieskast verbruikt 200 kWh per jaar of meer aan energie.

Energiekosten per jaar

Als je het energieverbruik van je vriezer wilt uitrekenen naar de uiteindelijk te betalen energiekosten, dan kan je dit doen door de gemiddelde energiekosten per kWh in Nederland te vermenigvuldigen met het energieverbruik van de vriezer. De stroomkosten in Nederland bedragen gemiddeld € 0,21 tot € 0,23 per kWh. Uiteraard kan dit bedrag afwijken op basis van energieleverancier, de grootte van je huishouden en onder andere het soort energie, zoals groene stroom of gewoon grijze stroom. Op basis van bovenstaande kenmerken berekenen wij de energiekosten op een gemiddelde van € 0,22 per kWh.

  • Voorbeeld: 250 kWh x € 0,22 = € 55,-. Door het jaarlijkse energieverbruik van de vriezer te vermenigvuldigen met de energiekosten per kWh heb je de energiekosten per jaar uitgerekend. Hoe energiezuiniger de vriezer, hoe minder energie deze verbruikt en hoe minder energiekosten je per jaar hebt!