Advies over het energieverbruik van wasmachines

Het energieverbruik van wasmachines

Het is voor het milieu en uw portemonnee altijd aan te raden om te kiezen voor een energiezuinige wasmachine. Maar welke energieklasse is nou zuinig en past bij u? Het energieverbruik verschilt per wasmachine. Op het energielabel staat het verbruik van de machine vermeldt, waarbij A+++ (-50%) het meest energiezuinig is. Zuinige wasmachines zijn vaak duurder in aanschaf, maar door het lagere energieverbruik verdient dit verschil zich ook weer terug. Bovendien is een energiezuinige wasmachine beter voor het milieu.

De meeste wasmachines kennen tegenwoordig energieklasse A+++. Door de vermelding van het aantal plussen achter de A, wordt aangegeven hoeveel zuiniger de wasmachine is ten opzichte van de standaardnorm voor energieklasse A. Zo is een wasmachine met energieklasse A+ 10% zuiniger dan energieklasse A, is een wasmachine met A++ 20% zuiniger dan energieklasse A en tot slot is een wasmachine met energieklasse A+++ 30% zuiniger dan energieklasse A. Hoe vaker u de wasmachine gebruikt, hoe rendabeler het is om te kiezen voor energiezuiniger wasmachine. De aller zuinigste wasmachines hebben na de classificatie A+++ nog een percentage staan, zoals bijvoorbeeld -40%, waarmee de verschillen binnen de energieklasse A+++ worden aangeduid.

Zeer zuinig | Zuinig | Redelijk zuinig | Normaal

Het energieverbruik

Energieverbruik van een wasmachine is gebaseerd op 220 standaard wascycli voor katoenprogramma's op 60°C en 40° bij volledige en gedeeltelijke lading, en het verbruik in de energiebesparende standen. Het werkelijkeverbruik wordt bepaald door de wijze waarop het apparaat wordt gebruikt. Een wasmachine welke tot 125 kWh per jaar aan energie verbruikt wordt als een zeer zuinige wasmachine beschouwd, een zuinige wasmachine verbruikt tussen de 125 en 150 kWh per jaar aan energie, een redelijk zuinige wasmachine verbruikt tussen de 150 en 175 kWh per jaar aan energie en een normaal zuinige wasmachine verbruikt 175 kWh per jaar of meer aan energie.

  • Zeer zuinig (tot 125 kWh/jaar). Hier vindt u onze wasmachines met een zeer zuinig energieverbruik, waarbij deze tot 125 kWh/jaar verbruiken, maar u kunt hier natuurlijk ook alle wasmachines vinden.
  • Zuinig (125 tot 150 kWh/jaar). Hier vindt u onze wasmachines met een zuinig energieverbruik, waarbij deze 125 tot 150 kWh/jaar verbruiken, maar u kunt hier natuurlijk ook alle wasmachines vinden.
  • Redelijk zuinig (150 tot 175 kWh/jaar). Hier vindt u onze wasmachines met een redelijk zuinig energieverbruik, waarbij deze 150 tot 175 kWh/jaar verbruiken, maar u kunt hier natuurlijk ook alle wasmachines vinden.
  • Normaal (175 kWh/jaar of meer). Hier vindt u onze wasmachines met een normaal zuinig energieverbruik, waarbij deze 175 kWh/jaar of meer verbruiken, maar u kunt hier natuurlijk ook alle wasmachines vinden.