25.312 klanten beoordelen onze winkels met een 9.1

Al meer dan 50 jaar dé elektronicaspecialist

100 winkels door heel Nederland

Achteraf betalen via Klarna

Winkelzoeker

OLED vs QLED

Alle verschillen uitgelegd

Wanneer je op zoek bent naar een nieuwe TV is er keuze genoeg. Wat mag het kosten? Welke schermgrootte? LED, OLED of QLED? Hieronder proberen we een en ander uit te leggen, zodat je de goede keuze kunt maken.

OLED TV

OLED is een relatief nieuwe techniek, waarbij gebruik wordt gemaakt van diodes (kleine lampjes) die zelf oplichten. Hierdoor is er geen achtergrondverlichting nodig, waardoor het scherm van een OLED TV nóg veel dunner is dan een lcd-scherm. Doordat de beeldpunten (pixels) van een OLED-scherm zelf licht geven kan er een zeer groot contrast worden bereikt. Dit betekent dat het verschil tussen wit en zwart erg groot is en dat in lichte en donkere delen van het beeld nog meer details waar te nemen zijn. Daarbij is de weergave van kleuren en de snelheid geavanceerder dan de huidige LCD/LED schermen. Dit alles zorgt voor een superieure beeldkwaliteit met ongelooflijke details, prachtige kleuren en zeer goed contrast. Daarnaast beschikken OLED TV’s over een grote kijkhoek en zijn ze energiezuinig. OLED TV's zijn er van LG, Philips. Sony, Panasonic, Hisense en Loewe.

Bekijk hier alle OLED TV's

OLED Evo

TV's met OLED Evo hebben een tot 20% hogere helderheid dan andere OLED TV's. Dit wordt bereik door het paneel zo te optimaliseren dat het deze helderheidswaarden kan halen zonder te warm te worden. De enige TV's met OLED Evo-paneel zijn de TV''s uit de LG G1-serie.

Bekijk de LG G1

Populaire OLED Televisies

QLED

Na LCD en LED TV introduceerde Samsung in 2017 een nieuwe techniek: QLED TV. QLED staat voor Quantum Dot Light Emitting Diode en is Samsungs tegenhanger van OLED. Het beeldscherm is voorzien van een laag nanokristallen, die dankzij de invloed van licht opkleuren, met een veel hoger kleurbereik tot gevolg. Daarnaast hebben QLED TV's een hoge helderheid, waardoor het beeld ook goed blijft bij veel omgevingslicht, bijvoorbeeld wanneer je veel invallend licht hebt.

Bekijk hier alle QLED TV's

Neo QLED

Neo QLED werd geïntroduceerd in 2021. Bij Neo QLED wordt gebruikgemaakt van Mini LED-techniek. Bij Mini LED zijn de LED's die worden gebruikt voor de achtergrondverlichting 40x kleiner dan normale LED's. Hierdoor passen er meer LED's in de TV, voor fijnmazige achtergrondverlichting en dus een betere kijkervaring. 

Bekijk alle Neo QLED TV's

Populaire QLED Televisies

Wat is QD-OLED?

QD-OLED is een nieuwe techniek, die het beste van quantum dot (QLED) en OLED combineert. Met QD-OLED geniet je van de hoge helerheid en het grote kleurbereik van QLED en de bijna perfecte zwartweergave en het prachtige contast van OLED.

QD-OLED TV's

Verschil tussen OLED en QLED

Welke techniek beter is, is afhankelijk van jouw kijksituatie. Beiden technieken bieden de hoogst mogelijke kwaliteit, maar het is goed om voor jezelf te bepalen welke eigenschappen voor jou het belangrijkst zijn.

We hebben daarom de belangrijkste eigenschappen naast elkaar gezet en per type scherm uitgelegd hoe deze presteert. Weet wel dat de ontwikkelingen niet stilstaan en de fabrikanten hard werken om eventuele zwakke punten van hun technieken op te lossen.

Zwartwaarde en contrast
Bij een OLED scherm kan iedere pixel afzonderlijk aan- of uit worden gezet. Dit geeft een mooi contrast in scenes waarbij zowel donkere als heldere beelden worden getoond. Denk hierbij aan een nachtscene waarbij de hemel echt zwart is en de maan fel wordt weergegeven..
Een QLED-scherm heeft niet de mogelijkheid om iedere pixel individueel aan- of uit te zetten. Achter het QLED scherm zitten kleine lampen die de techniek van OLED proberen na te bootsen. In praktijk gaat dit steeds beter, maar OLED blijft op dit vlak nog steeds de betere.

Kleurweergave en helderheid
De combinatie van het aantal kleuren en maximale helderheid bepaalt de kleurweergave van een tv. Bij HDR video’s wil je een zo hoog mogelijk kleurvolume zodat de verschillen echt van je scherm af spatten.
Bij een OLED scherm ligt de maximale helderheid lager. Vooral in een verlichte kamer valt dit op.
QLED TV’s blinken hier juist op uit. De maximale helderheid ligt veel hoger en ook in verlichte kamers blijft de helderheid hoog.

Kijkhoek
Als je met veel mensen TV kijkt, wil je er zeker van zijn dat iedereen goed beeld heeft. Des te meer je links of rechts van het scherm afzit, des te meer last je kan krijgen van beeld- of kleurvervaging.
OLED-schermen hebben een uitstekende kijkhoek en pas wanneer je meer dan 90 graden links of rechts van je tv zit, merk je dat de kleuren en helderheid minder worden.
QLED-schermen hebben ten opzichte van een OLED-scherm een minder brede kijkhoek. Vanaf 50 graden zal je merken dat de kleuren en helderheid achteruit gaan.

Reflectie 
Kijk je vaak overdag tv of kijk je graag in een helder verlichte kamer? Houd er dan rekening mee dat sommige tv’s dan reflectie geven.
In het algemeen hebben OLED TV’s meer last van omgevingslicht. Hierdoor kan een lamp of zonlicht weerspiegelen op je scherm.
Het speciale laagje en achtergrondverlichting op het scherm van een QLED voorkomt weerspiegelingen. 

Inbranden
In de tijd van plasma tv’s kwam het geregeld voor dat mensen last kregen van een inbrandende tv. 
Het risico op inbranden bij een OLED TV is gering, maar kan wel voorkomen. Als je vele uren achter elkaar naar dezelfde zender kijkt, kan het op den duur gebeuren dat het logo inbrand. Gelukkig staat de ontwikkeling niet stil en zo worden in de nieuwste OLED tv’s de pixels om de zoveel tijd 'gereset' als de TV herkent dat hetzelfde beeld lang wordt getoond.
Bij QLED tv’s is het risico op inbranden nihil. Dit komt door de quantum dots technologie waardoor de kwaliteit van de pixels niet afneemt en hierdoor helder blijven.

  OLED QLED
Beste zwartwaarden -
Hoogste contrast -
Beste kleurweergave -
Hoogste helderheid -
Grootste kijkhoek -
Zo min mogelijk reflectie -
Laag risico op inbranden -